Zoon van patiënte dient deontologisch bezwaar in

Eerste euthanasieklacht tegen Wim Distelmans

Eerste euthanasieklacht tegen Wim Distelmans

Professor Wim Distelmans staat aan het hoofd van de federale euthanasiecommissie en is voorzitter van de vzw Leif. Foto: belga

Tegen palliatief arts Wim Distelmans is een klacht ingediend bij de Orde van Geneesheren. Tom Mortier, de zoon van een van zijn patiënten, vindt dat hij ‘te gemakkelijk is overgegaan tot euthanasie, zonder afdoende advies van psychiaters en zonder mijn moeder te helpen’. Mortiers moeder leed aan chronische depressie.

Het is geen strafrechterlijke, maar wel een deontologische klacht die Tom Mortier samen met dokter Georges Casteur heeft ingediend. ‘Omdat we ons als maatschappij een aantal vragen moeten stellen over hoe de euthanasiewetgeving nu wordt ingevuld’, meent Mortier.

Alles begon met het overlijden van zijn moeder, Godelieva De Troyer. De dame had in september 2011 een eerste afspraak met Wim Distelmans. Hij zou haar op 19 april 2012 uiteindelijk helpen uit het leven te stappen. Niet omdat ze fysiek pijn leed, wel omdat haar depressie ondraaglijk geworden was.

‘Ik vernam het nieuws een dag later’, zegt Tom Mortier. ‘Mijn zus en ik wisten van niks. Sinds een jaar voor het overlijden hadden wij door omstandigheden geen contact meer met mijn moeder. Maar net omdat die breuk met kinderen en kleinkinderen volgens een van de adviserende psychiaters bijdroeg tot mijn moeders depressie, hadden ze ons moeten contacteren. Om te proberen naar een andere oplossing te zoeken dan de dood.’

Wim Distelmans heeft altijd gezegd dat hij Godelieva De Troyer tot tweemaal toe vroeg om haar kinderen te bellen. Ze weigerde. Lees er alles over in Het Nieuwsblad van zondag 23 februari.

Corrigeer

MEER NIEUWS