Grootschalig onderzoek wijst uit: Vlaamse leerkrachten behandelen geslachten erg verschillend

Meisjes babbelen evenveel, maar de jongens worden gestraft

Meisjes babbelen evenveel, maar de jongens worden gestraft

Foto: An Nelissen

Jongens en meisjes babbelen evenveel in de klas, maar toch is drie kwart van de terechtwijzingen voor de jongens. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van drie Belgische universiteiten. ‘Leerkrachten discrimineren jongens, maar doen dat niet bewust’, zegt onderzoekster Els Consuegra. ‘De stereotypen van de stoute jongen en het brave meisje zijn hardnekkig. Dus wordt een jongen die babbelt in de klas harder aangepakt dan een meisje dat konkelfoest.’

De Vlaamse leerkrachten in het secundair onderwijs zijn ervan overtuigd dat ze jongens en meisjes op een gelijke manier behandelen. Maar in werkelijkheid hanteren ze twee maten en twee gewichten. Jongens worden veel vaker met de vinger gewezen, ook al zitten de meisjes in hun klas net zo vaak te fluisteren. Een meisje zal een hogere score krijgen op een toets, ook al heeft de jongen twee banken verder een identieke prestatie geleverd.

Tot die verrassende conclusie komt een studie van onderwijsdeskundige Els Consuegra van de Vrije Universiteit Brussel. Haar werk kadert in een grootschalig genderonderzoek, waarbij vorsers van de KU Leuven, de UGent en de VUB drie jaar lang meer dan 6.000 Vlaamse leerlingen volgen.

‘Ik schrik niet van de bevindingen van dit onderzoek’, zegt Mieke Van Hecke, topvrouw van het katholiek onderwijs. ‘Je kan moeilijk ontkennen dat die onbewuste mechanismen bij leerkrachten aanwezig zijn. Er zijn veel meer vrouwelijke leerkrachten. Die hebben het soms moeilijk met het drukke van jongens en bevoordelen het gedragspatroon van meisjes. Als is het niet de enige verklaring voor de mindere motivatie en resultaten van jongens.’

Opvallend is dat de leraren en leraressen er zich niet van bewust zijn dat ze met twee maten en twee gewichten werken. Lees alles over het onderzoek in Het Nieuwsblad van donderdag 27 februari.

De video wordt geladen
Corrigeer

MEER NIEUWS