135 banen bedreigd bij TP Vision in Brugge

135 banen bedreigd bij TP Vision in Brugge

TP Vision in Brugge Foto: michel vanneuville

BRUGGE -

Bij ontwikkelaar en producent van hoogwaardige televisietoestellen TP Vision in Brugge zijn 90 vaste contracten bedreigd. Daarnaast staan op 45 freelance contracten op de helling. Dat heeft te maken met de geplande verhuis van de vestiging naar Gent.

Op een bijzondere ondernemingsraad werd bekendgemaakt dat vijf afdelingen gesloten worden en veertig procent van het personeel, samen 135 medewerkers, het bedrijf het komende jaar moeten verlaten.

Er zullen jaarlijks enkel nog drie tot vier topmodellen ontwikkeld worden voor Philips”, zegt Dany Vanden Broecke van de christelijke vakbond LBC-NVK. “De Innovatie Site Europa” wordt een samenraapsel van restactiviteiten.”

In Gent zal personeel van de ontwikkelingsafdeling uit Gent en Eindhoven te werk gesteld worden, samen met de service-activiteiten uit Brugge, Eindhoven en Amsterdam en de verkoopsactiviteiten voor de Benelux, nu nog over de drie landen verspreid.”

Vakbonden en directie overleggen dinsdag over het voornemen. In het bedrijf is sinds de laatste herstructurering een cao afgesloten met een berekeningsformule voor ontslagvergoedingen. “Het bedrijf wil die gebruiken, maar onze eerste indruk is dat dit deontologisch niet verantwoord is, want daarvoor werd die cao niet bedoeld.”

Eind januari verkocht Philips haar minderheidsaandeel van 30 procent aan de Taiwanese partner TPV. TP Vision kondigt ‘kostenbesparende maatregelen aan om winstgevend te worden in de televisiemarkt’. De resterende softwareontwikkeling van Europa wordt overgebracht naar Bangalore (India) en een aantal ondersteunende functies op vlak van inkoop, leverancierskwaliteit en industrialisatie worden verplaatst naar TPV in de Taiwanese hoofdstad Taipei.

‘Concurrentievermogen verhogen’

‘De achterliggende gedachte van het plan is om het concurrentievermogen en de kostefficiëntie te verhogen door de operationele efficiëntie op het gebied van innovatie aan te pakken’, zegt TP Vision-woordvoerder Eva Heller. ‘De verbeterde structuur zal TP Vision helpen om te concurreren in de uitdagende en zeer competitieve televisiemarkt. De plannen zullen waarschijnlijk leiden tot een banenreductie van circa 90 medewerkers in België. In overeenstemming met de lokale juridische voorwaarden is gestart met het informeren en consulteren van de vertegenwoordigers van de medewerkers.’

De Innovatie Site Europa in Gent blijft zich volgens TP Vision richten op conceptontwikkeling en geavanceerde ontwikkeling, evenals de ontwikkeling van high-end tv-toestellen. De opening is nog steeds gepland voor juni. In het nieuwe gebouw, waar nog volop aan wordt gewerkt, zullen ongeveer 250 medewerkers aan de slag gaan.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio