Fit & Gezond

Is spritzing het lezen van de toekomst?

Is spritzing het lezen van de toekomst?

Foto: Shutterstock

Een overvolle boekenkast en geen tijd om te lezen: wie fulltime werkt en ook nog tijd wil vrijmaken voor sport en de kinderen, herkent het zeker. Maar dankzij de spritzing, een nieuwe leestechniek zou je wel eens de ene roman na de andere in recordtijd kunnen verslinden.

Spritzing, een concept van het Amerikaanse technologiebedrijf Spritz , werkt heel eenvoudig. Via je computer, smartphone of tablet zou je in de toekomst een woord per keer voorgeschoteld krijgen. Per woord is een letter in het rood aangeduid. Die zorgt ervoor dat je jouw ogen niet heen en weer moet bewegen tijdens het lezen en je dus sneller gaat.

Op de officiële website van het bedrijf kan je al leren spritzen. Je krijgt een tekst te zien in een fictief smartphonekader. Op een minuut tijd flitsen 250 woorden voor je ogen. Als je dat volhoudt, dan kan je op vijf uur tijd klaar zijn met de 76.944 woorden uit de klepper ‘Harry Potter and the Sorcerer’s Stone’ . Je kan het tempo ook gewoon opdrijven tot 500 woorden per minuut. Dan kan het boek al na 2,5 uur weer in het rek, al is dat een heuse uitdaging voor je ogen.

De uitvinders willen deze technologie in de toekomst gebruiken voor sites, e-mails, sms’jes maar voorlopig blijft het bij een idee met potentieel. Wie niet kan wachten, kan al volop spritsen op www.spreeder.com .

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees