Slimme verkeerslichten op Tiensesteenweg

© fhw

Het Agentschap Wegen en Verkeer start maandag met een proefproject op de Tiensesteenweg om de verkeersdoorstroming te optimaliseren. Het gaat om een zogenaamd ‘adaptief verkeersregelsysteem’, ook bekend als Utopia.

mhl

‘De verkeerslichten op zeven kruispunten op de Tiensesteenweg zullen in plaats van autonoom te werken, door één centraal computersysteem aangestuurd worden’, zegt Anton De Coster, woordvoerder bij het Agentschap voor Wegen en Verkeer. ‘Een zeer ambitieus project, want het is de eerste keer in Vlaanderen dat we dit uitrollen.’

De ‘slimme verkeerslichten’ moeten de automobilist 10 procent tijd besparen. ‘Het systeem registreert de drukte aan elk kruispunt. Is het aan het eerste verkeerslicht bijvoorbeeld heel druk, kan het licht aan het tweede kruispunt langer groen blijven om de stroom aan auto’s door te laten. Ook de wachttijden aan de zijstraten kunnen op die manier beperkt worden’, aldus De Coster.

In een eerste fase, die maandag om 15 uur start, worden vier kruispunten (vanaf de Vlinderlaan tot aan de oversteek van de Sint-Franciscusschool) gecoördineerd geregeld. Verloopt dat zonder problemen, volgen vanaf 19 maart de kruispunten aan de Martelarenlaan, de Tiensepoort en de Parkpoort.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio