Stad Gent: 'Vlaanderen moet wijkgezondheidscentra subsidiëren'

Stad Gent: 'Vlaanderen moet wijkgezondheidscentra subsidiëren'

Foto: Vereniging van Wijkgezondheidscentra/www.vwgc.be

GENT - Het Gentse stadsbestuur gaat de Vlaamse overheid oproepen om de wijkgezondheidscentra, waarvan er negen gevestigd zijn in Gent, te steunen met subsidies. De Gentse huisartsen reageerden in het verleden al ontgoocheld op de manier waarop Gent de wijkgezondheidscentra subsidieert.

Een wijkgezondheidscentrum is een soort groepspraktijken waar inwoners terechtkunnen voor laagdrempelige gezondheidszorg. Gent telt momenteel negen wijkgezondheidscentra, het meeste in heel Vlaanderen. Bijna dertigduizend mensen maken er gebruik van. In de Muide wordt straks de bouw van het tiende wijkgezondheidscentrum gestart. Een locatie is er nog niet.

Momenteel worden wijkgezondheidscentra gefinancierd met middelen van het RIZIV en subsidies, maar enkel van de lokale overheid. Gent keurde vorige week in de gemeenteraad nog een jaarlijkse subsidie van 25.000 euro voor elk centrum  en 50.000 euro voor de opstart van een nieuw centrum in de Muide goed.

Barrière

‘De meerwaarde van dit model wordt unaniem erkend door wetenschappelijke en politieke instanties, maar een meer algemene ondersteuning door financiering en erkenning blijft uit', zei gemeenteraadslid Guy Reynebeau (SP.A) in de gemeenteraad. 'Dat een lokaal bestuur een wijkgezondheidscentrum moet financieren, is vaak een barrière om nieuwe centra op te zetten.'

Schepen van Welzijn Resul Tapmaz: 'Het feit dat wij in Gent over negen, en hopelijk vanaf volgend jaar ook over tien, wijkgezondheidscentra beschikken is een unicum in ons land waar we trots op mogen zijn.'

'Er moet van de Vlaamse overheid op structurele wijze financiële ondersteuning van gezondheidspromotie in wijkgezondheidscentra komen.' Het Gentse stadsbestuur zal de oproep opnemen in een memorandum met andere vragen aan de Vlaamse regering.

Kritiek

Het subsidiëren van wijkgezondheidscentra ligt bijzonder gevoelig in de huisartsensector. De Gentse huisartsenvereniging uitte eerder al haar bezwaren tegen het uitbreiden van subsidies voor wijkgezondheidscentra.

'Niemand is tegen de wijkgezondheidscentra, maar de subsidies moeten gelijk bestemd zijn voor alle artsen. Ook de andere artsen - die nog steeds 90 procent van alle Gentenaars verzorgen - werken met minderbedeelden en in sociale wijken', zei de huisartsenvereniging in deze krant.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio