Ramen net hersteld na vorige vernielingen

Vandalen gooien weer glasraam van kerk in

Vandalen gooien weer glasraam van kerk in

Kerkraadvoorzitter Hans Jozef Cox bij het kapotte glas-in-loodraam. Foto: ram

Rijkevorsel -

Een ruitje van een glas-in-loodraam van de Sint-Willibrorduskerk in Rijkevorsel is onlangs kapotgegooid. Het is niet de eerste keer dat de kerkramen het mikpunt zijn van vandalen. Vorige zomer waren ze allemaal hersteld.

De ramen van de kerk in Rijkevorsel beelden de kruisweg van Jezus uit en zijn gemaakt door kunstenaar Jan Huet. Voor kerkraadvoorzitter Hans Jozef Cox getuigt het vandalisme van weinig respect. ‘Twee jaar geleden zijn meer dan vijftig ruitjes vernield van de kerk en van de doopkapel aan de noordkant. Het gaat om kostbare ramen. In juni vorig jaar was alles weer hersteld. Als je goed kijkt, dan zie je welke delen van de ramen nieuw zijn. Vrijdag merkten we dat opnieuw een ruit kapot was aan de noordkant. Er staat een bewakingscamera aan die kant van de kerk en ook de politie is op de hoogte gebracht, maar ik besef dat het niet eenvoudig zal zijn om de dader of daders ooit te vinden’, zegt Hans Jozef Cox.

Ook in een iets verder verleden zijn ramen van de kerk al eens vernield. In februari 2003 gooiden vandalen met sneeuwballen vijftig glasramen stuk en in november 2004 zijn twintig ramen met stenen en een breekijzer vernield. De politie pakte toen drie jonge daders op.

Ook de kerkraadvoorzitter heeft een jaar of vier geleden enkele jonge vandalen op heterdaad betrapt. ‘Ik kwam van een vergadering en hoorde lawaai in de buurt van de kerk. Ik ben gaan kijken en zag enkele jongeren die ramen aan het stukgooien waren. Een van hen heb ik kunnen tegenhouden en meegenomen naar de pastorie, waar ik de politie heb gebeld. Hij heeft ook gezegd wie de anderen waren en ze hebben van de rechter een werkstraf gekregen. Zo mochten ze de biechtstoel in de kerk met boenwas inwrijven. Bij sommige kerken zie je dat er een ijzeren rooster voor de buitenkant van de ramen is geplaatst. Dat zou in Rijkevorsel ook een oplossing kunnen zijn, maar voor het uitzicht ben ik ben meer voorstander van een stevig glas als bescherming.’

Het vandalisme beperkt zich niet alleen tot de kerkramen. Ook een bliksemafleider werd vorig jaar op twee plaatsen doorgesneden.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio