Boer ontdekt 200 mosterdgas-bommen op veld

Zo gevaarlijk dat opruiming van bommen weken zal duren

Zo gevaarlijk dat opruiming van bommen weken zal duren

DOVO verwacht de komende weken nog veel meer van deze uiterst giftige bommen te vinden. Foto: kds

MOORSLEDE / ZONNEBEKE - Op de grens van het West-Vlaamse Passendale en Moorslede start ontmijningsdienst DOVO donderdag met het verwijderen van bommen met mosterdgas. Het gaat om de grootste vondst ooit van chemische bommen in België. Tijdens de operatie geldt een veiligheidsperimeter.

Liefst 200 bommen waarvan het merendeel geladen met mosterdgas. Dat is de voorlopige conclusie van een vondst in een weide op de grens van Passendale en Moorslede. Ontmijningsdienst DOVO zet de komende vier weken acht mensen in om het veld van 2,5 hectare te onderzoeken en uit te spitten. Verwacht wordt dat het aantal bommen nog flink zal oplopen. Hoewel de ontmijningsoperatie eigenlijk nog moet beginnen, is het nu al de grootste vondst ooit van chemische wapens in Belgische grond.

Om alles in goede banen te leiden geldt er rond het veld een veiligheidsperimeter van 150 meter. Er is ook een bijzonder nood- en interventieplan van kracht. Alle verkeer is er strikt verboden.

De bommen met mosterdgas, ook wel yperiet genoemd, zijn uiterst gevaarlijk. Wie onbeschermd een bom vastneemt, riskeert zware brandwonden.

Vier weken ontruimen

Het volledig ruimen van de site met munitie zal een viertal weken vergen. Dat is vernomen van de woordvoerder van de Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO) in Langemark-Poelkapelle.
Vanaf donderdag zet DOVO acht mensen in om het 2,5 hectare groot terrein te onderzoeken en ontruimen. 'Hoe groot de vondst precies is, kunnen we onmogelijk zeggen', klinkt het bij DOVO. 'Dat is eigen aan onze job.'

De werken gebeuren in nauw overleg met plaatselijke verantwoordelijken, politie en buurtbewoners. Bij DOVO denken ze een viertal weken werk te hebben om de site volledig te ruimen. Het gebied wordt afgeschermd door de politie zodat verzamelaars geen kans hebben om de bommen te bemachtigen. In het vlakbij gelegen Dadizele werden een tiental jaar geleden al eens 5.000 obussen gevonden.

Boer Johan Devriendt vond de bommen: 'Ik was niet bang.' Lees zijn volledige reactie en waar de bommen vandaan komen in Het Nieuwsblad van woensdag 5 maart.

Corrigeer

NIEUWS