Afbraak gebeurt in weekend van 29 en 30 maart

Historische brug krijgt nieuwe locatie

Historische brug krijgt nieuwe locatie

De vierendeelbrug in Meerhout heeft historische waarde en moet dus behouden blijven. Foto: if

Meerhout -

De oude brug van Kiezel over het Albertkanaal in Meerhout verdwijnt. Maar omdat de brug van historisch belang is, komt ze later op een andere locatie terecht. Intussen wordt ze gestockeerd op het terrein van bouwbedrijf Van Meeuwen.

NV De Scheepvaart vervangt vier historische vierendeelbruggen op het Albertkanaal in Oelegem, Viersel, Meerhout en Olen. In de plaats van de bruggen uit de jaren ’40 en ’50 komen hogere boogbruggen met hangers. Op die manier kunnen er grotere schepen passeren.

De bruggen in Oelegem en Viersel werden al vervangen. Momenteel is de brug van Kiezel in Meerhout aan de beurt en later dit jaar volgt ook nog Olen. ‘De oude brug over het Albertkanaal in Meerhout-Zittaart werd aan het begin van de Tweede Wereldoorlog gebombardeerd’, zegt projectingenieur Femke Verheyen van NV De scheepvaart. ‘Pas in 1944 werd een nieuwe vierendeelbrug gebouwd. Die werd kort daarna opnieuw gebombardeerd, maar kon gelukkig nog hersteld worden. De voorwaarde om een nieuwe brug op Kiezel in Meerhout te bouwen was dat we de oude brug zouden behouden en ergens anders zouden gebruiken.’

In tegenstelling tot de bruggen van Oelegem en Viersel, belandt de vierendeelbrug van Meerhout dus niet op de schroothoop. Integendeel, ze wordt heropgebouwd op een andere plaats, waarschijnlijk over een insteek van het Albertkanaal of over een kleiner kanaal.

‘De brug over het kanaal in Meerhout moet behouden blijven, omdat het gaat om een oude vierendeelbrug met originele klinknagels’, zegt Femke Verheyen. ‘Hierdoor heeft deze brug een zekere historische waarde.’

In het weekend van 29 en 30 maart breekt de firma de brug af en stockeert ze even verderop op het terrein van bouwbedrijf Van Meeuwen. In datzelfde weekend arriveert ook de nieuwe brug. Later op het jaar wordt de historische vierendeelbrug vervoerd naar een andere plaats, waar ze dan hergebruikt wordt. In een latere fase wil NV De Scheepvaart het kanaal onder Kiezel verbreden. Maar daarvoor zal het goederenspoor eerst een beetje moeten opschuiven.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio