Fit & Gezond

Wereldgezondheidsorganisatie halveert de aanbevolen hoeveelheid suiker naar 25 gram

‘Zes theelepels suiker per dag is het absolute maximum’

Zes theelepels: zoveel suiker zouden we maximaal per dag mogen eten volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dat is een halvering van de eerder aanbevolen hoeveelheid van 50 gram, of vijf keer minder dan wat de gemiddelde Belg vandaag eet. ‘Het lijkt onhaalbaar, maar we zwemmen in de suiker. Een strenge norm kan geen kwaad.’

Ketchup mag dan minder vet bevatten dan mayonaise, de hoeveelheid suiker die erin zit, doet schrikken. Eén eetlepel van de rode saus staat gelijk aan één theelepel suiker. In een blikje frisdrank kan de suiker zelfs oplopen tot tien theelepels of 40 gram. En zelfs in sportdrankjes, yoghurt, brood of ontbijtgranen zit veel meer van het zoete goedje dan de meesten denken.

Hoog tijd om aan de alarmbel te trekken, vindt de Wereldgezondheidsorganisatie. Tot nog toe adviseerde de organisatie dat maximaal tien procent van de ingenomen calorieën uit suikers mocht bestaan. Nu is er een nieuwe richtlijn, die de maximale hoeveelheid halveert naar vijf procent. Dat komt overeen met 25 gram suiker of zes theelepels. 

Zwemmen in suiker

‘25 gram is een strenge norm die weinig haalbaar lijkt’, zegt Patrick Mullie, voedingsdeskundige bij de Vrije Universiteit Brussel (VUB). ‘Uit de laatste cijfers die we hebben, blijkt dat de gemiddelde Belg vandaag zo’n 100 à 125 gram toegevoegde suikers per dag consumeert.’

Onze inname van suiker opeens delen door vijf is volgens Mullie dan ook niet realistisch. ‘Maar het is goed dat we strenge normen hebben om naartoe te werken. We zwemmen in de suiker.’

Welke oplossingen er zijn om de hoeveelheid suiker die we dagelijks innemen naar beneden te halen, lees je in Het Nieuwsblad van vrijdag 07 maart 2014

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees