Circuit Zolder krijgt overdekte wielerpiste

© kvh

Het Circuit Zolder zal dan toch een overdekte wielerpiste krijgen. Dat bevestigde Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) gisteren in Zolder. De Vlaamse overheid trekt hier 5,6 miljoen euro voor uit.

Kizzy Van Horne

De tijd dat het Circuit Zolder helemaal in het teken van de autosport stond, is al lang voorbij. ‘Diversificatie van de activiteiten moet leiden tot de oprichting van een veelzijdig domein’, zegt directeur Thierry Deflandre.

De droom om er een Velodroom te bouwen, bestaat al langer, zeker bij Cycling Manager Marc Wauters. Maar er moesten voldoende financiële middelen gevonden worden.

‘Er is al lang nood aan een tweede overdekte wielerpiste in Vlaanderen’, zegt minister Muyters. ‘De keuze voor Heusden-Zolder is evident. De locatie is vlot bereikbaar en er is voldoende ruimte. Bovendien zijn er al heel wat bestaande wielerinfrastructuur en activiteiten aanwezig, waaronder de Wielerschool Limburg.’

De combinatie van auto en fiets op het Circuit Zolder zal het domein, en de provincie, toeristisch nog attractiever maken. Bedoeling is om er een wielerbaan van 250 meter volgens de UCI normen te bouwen. De tribune zal plaats bieden aan minstens duizend toeschouwers. Het binnenplein zal multifunctioneel benut worden voor balsporten.

Het gemeentebestuur van Heusden-Zolder doet daarom ook een duit in het zakje. ‘We zitten met sterk verouderde sportinfrastructuur en hadden het plan om een nieuwe sporthal te bouwen. Door te participeren in dit project moeten we zelf geen nieuwe hal bouwen, wat een grote besparing betekent voor de gemeente’, zegt schepen van Sport Robin Stroobants (N-VA).

Een werkgroep werkt de komende maanden aan de plannen.

‘We willen een Vlaams trainingscentrum voor baanwielrennen creëren, maar ook wedstrijden organiseren’, zegt bestuurder in de werkgroep Paul Kumpen. ‘We hebben ook oog voor recreatiewielrennen en kunnen met de Velodroom samenwerkingen opzetten met scholen en verenigingen. Met het integreren van een cafetaria en andere bedrijfjes rond de wielersport aan te trekken hopen we op extra tewerkstelling, zowel direct als indirect.’

De overdekte piste wordt gebouwd op de plaats waar momenteel het medische centrum ligt. De totale kostprijs wordt geschat op 18 miljoen euro. De Vlaamse overheid betaalt 5,6 miljoen euro, de provincie zal in 6 miljoen euro LSM-middelen voorzien. ‘We zijn een stapje verder in onze droom, een velodroom’, zegt gedeputeerde van Sport Frank Smeets.

De gemeente draagt 2 miljoen euro bij. Verder zullen er nog externe partners en sponsors gezocht worden. De werkgroep hoopt tegen het einde van 2015 te starten met de bouw, zodat de Velodroom begin 2017 klaar is.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus