Gentse start-up werkt voor Google: ‘Wij laten de wereld binnenkijken in Gent’

Gentse start-up werkt voor Google: ‘Wij laten de wereld binnenkijken in Gent’

Poppr, de start-up van Steven Stumpf en Ferre Hindryckx, heeft al van honderden winkels, gebouwen en monumenten een virtuele tour gemaakt. Donderdag was het stadhuis van Gent aan de beurt, voor Google. Foto: Lieven Van Assche

GENT - Een virtuele wandeling door het stadhuis? Vanuit uw zetel een kijkje nemen in de Bijloke? In de Belga Queen? Het kan, dankzij Poppr uit Sint-Denijs-Westrem. Het jonge bedrijfje is als verlengstuk van internetgigant Google bezig Gent te ‘virtualiseren’, langs binnen.

We start where Google street view stops.’ De slogan die Poppr gebruikt zegt het allemaal. Het bedrijfje, gevestigd langs de Loofblommestraat in Sint-Denijs-Westrem, maakt virtuele rondleidingen. Toont Google met zijn Street View alle gevels van Gent, dan brengt Poppr surfers letterlijk tot binnen in de Gentse gebouwen.

Fotografen maken honderden foto’s van alle hoeken van een ruimte. Die beelden worden netjes aan elkaar gelijmd. Het resultaat is een knappe 360 graden rondblik waarmee je in gebouwen binnen kunt kijken.

Populair

‘We zijn al een vijftal jaar mee bezig met het maken van virtuele tours. Honderden Gentse handelszaken hebben we zo al ge-virtualiseerd. Maar het laatste jaar zijn ze plots erg populair geworden’, zegt Ferre Hindryckx. Hij startte samen met Steven Stumpf in de schoot van de online stadsgids CityZine een bedrijfje Poppr op, specifiek om virtuele tours te maken en verkopen.

Ondertussen is Poppr onder de arm genomen door internetgigant Google om bedrijven, locaties en handelszaken in heel Gent vast te leggen.

Poppr maakte sinds de opstart vorige zomer al honderden virtuele tours. De studio’s van Studio Brussel, Q-Music, Radio 1 en het VTM- en VRT-nieuws, het Concertgebouw in Brugge en het stadion van voetbalclub Zulte-Waregem zijn maar enkele van hun klanten. In Gent legden ze onder andere al de Handelsbeurs, het Stadsmuseum, de Sint-Pietersabdij, de Belga Queen en een hele lijst winkels en restaurants vast op de 360 graden-plaat.

Stadhuis

Gisteren was het stadhuis van Gent aan de beurt. Met twee fotografen en een statief van twintig meter hoog klaarden ze de klus in enkele uren. ‘De beelden komen op de website van Stad Gent. We krijgen vaak vragen voor rondleidingen of bezoeken, maar dat kan alleen met een gids’, zegt Joke Laethem van de dienst Protocol. ‘Dit is een perfect alternatief.’ Bij Poppr dromen ze er ondertussen van om alle Gentse monumenten virtueel beschikbaar te maken. ‘Dat zou een enorme toeristische troef zijn.’

Bekijk de spectaculaire virtuele tours van Poppr via www.poppr.be

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio