Mogelijk brokstukken van vermiste Boeing gevonden

Ter hoogte van het Vietnamese eiland Tho Chu zijn in zee brokstukken gevonden die mogelijk afkomstig zijn van de Boeing 777 die zaterdag van de radar verdween. Aan boord van het toestel van Malaysia Airlines waren 239 mensen.

‘Een Vietnamees vliegtuig heeft ter hoogte van Tho Chu twee brokstukken gezien, mogelijk van een vliegtuig’, verklaarde een Vietnamese ambtenaar die op anonimiteit stond.

Gezien ter plaatse de nacht is gevallen, zal er voorlopig niet verder worden gezocht. Het Vietnamees vliegtuig heeft de zone geïdentificeerd en maandag worden schepen ter plaatse gestuurd. In de Zuid-Chinese Zee werden zaterdag al twee oliesporen van meerdere kilometers lang gezien.

Directeur-generaal Azharuddin Abdoel Rahman van de Maleisische burgerluchtvaart ontkent dat de gevonden brokstukken van het verdwenen vliegtuig zijn. 'Ja, ze hebben brokstukken gevonden, maar niet van het vliegtuig', klinkt het. Rahman voegde eraan toe dat er scheikundige tests op de oliesporen worden uitgevoerd om hun afkomst te achterhalen.

Dertien vliegtuigen en negenentwintig schepen zijn intussen op zoek naar het vermiste toestel. Ook de Amerikaanse marine heeft een schip naar de regio gestuurd. Aan boord van het schip zijn twee helikopters uitgerust met zoekmateriaal.

Vliegtuig teruggedraaid?

De vermiste Boeing vertrok zaterdag om 00.41 uur lokale tijd vanuit Kuala Lumpur. Het vliegtuig zou om 6.30 uur landen in Peking, maar omstreeks 2.40 uur viel het contact weg. Het toestel gaf voor het laatst een teken van leven in het luchtruim van Vietnam.

Maleisische onderzoekers hebben intussen achterhaald dat het toestel mogelijk nog rechtsomkeer maakte voor het van de radar verdween, al is het niet duidelijk waarom. De Boeing werd bestuurd door een 53-jarige Maleisische piloot met 18.365 vlieguren op de teller. Er waren geen signalen dat het vliegtuig in de problemen verkeerde en de weersomstandigheden waren goed.

Verdachte passagiers

De Maleisische autoriteiten gaan ook de hele passagierslijst van de Boeing onderzoeken. Eerder bleek al dat op de lijst vier verdachte passagiers stonden van wie er twee met gestolen paspoorten reisden. Daardoor wordt ook de piste van een terroristische aanslag niet uitgesloten.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees