Gent-Wevelgem wordt eerbetoon aan helden van WO I

De doortocht van Gent-Wevelgem door Ieper Foto: pli

Op 28 juli is het precies 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. De strijd, die vooral geleverd werd in de Westhoek, duurde vier volle jaren en kostte het leven aan miljoenen mensen. Ter nagedachtenis van deze verschrikkelijke gebeurtenis houdt Gent-Wevelgem (WorldTour), op zondag 30 maart, een eerbetoon door het parcours van de wielerklassieker ietwat te wijzigen en zo enkele passages op te nemen die kenmerkend waren voor de ‘eerste wereldbrand’ in de Westhoek. Dat werd maandag bekendgemaakt op een persconferentie in het In Flanders Fieldsmuseum in Ieper.

‘Wij raken met het wijzigen van ons parcours niet aan de eigenheid van onze wielerwedstrijd. Gent-Wevelgem blijft een koers van wind, waaiers en korte nijdige hellingen’, stelt koersdirecteur Frank Hoste. ‘Wij behouden onze passage in Frankrijk waarin we onder andere twee keer de Casselberg aandoen. Daar was wel een probleem gerezen want op 30 maart zijn er verkiezingen in Frankrijk en zodoende mogen wij met de wedstrijdkaravaan niet aan de stemlokalen voorbijrijden. De lussen tussen de twee beklimmingen van de Kemmelberg zijn ook iets groter gemaakt. Vanaf de Monteberg is het nog 35 kilometer tot de finish aan de Vanaackerestraat in Wevelgem.’

Op de voorlopige deelnemerslijst prijken onder meer de namen van Tom Boonen, Mark Cavendish, André Greipel en titelverdediger Peter Sagan.

Vrouwenwedstrijd wil wereldbekerkoers worden

Op dezelfde dag als de mannen werken, op zondag 30 maart, ook de dames elite hun Gent-Wevelgem af. De rensters starten, in tegenstelling tot de mannen, niet in Deinze maar te Ieper en trekken van daaruit over 115 kilometer naar de finishlijn op de Vanackerestraat in Wevelgem. Vorig jaar ging de eindzege naar de Nederlandse Kirsten Wild.

'Wij staan dit jaar voor het eerst op de internationale kalender en kregen van de UCI de 1.2 quotering. Maar wij mikken nog hoger. Bedoeling is om deze Gent-Wevelgem voor dames elite, aan zijn derde editie toe, zo snel mogelijk te organiseren als Wereldbekerkoers. Wij hebben hiervan reeds een mondeling akkoord gekregen van de UCI, dus zal onze droom in 2015 al uitkomen', stelt Griet Langedock namens de organisatie.

'De interesse voor onze wedstrijd is alvast zeer groot. Deze start vanaf de Markt van Ieper. Van daaruit trekken we via Zonnebeke en Heuvelland een eerste keer naar het duo Kemmelberg en Monteberg. Daarna wacht de beklimming van de Baneberg om zo terug naar de Kemmel- en Monteberg te rijden. Van daaruit resten nog 35 vlakke kilometers tot aan de finishlijn. Krijgen we het licht op groen in 2015 om een Wereldbekerkoers te organiseren, dan trekken wij wellicht een lus in Frankrijk om ons aantal kilometers op te trekken. Een passage aan de Moeren behoort ook tot de mogelijkheden.'

 

Corrigeer

DE DIGITALE WIELERGIDS

Klik hier

nb-logo


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.