Fit & Gezond

‘Bloedtest kan Alzheimer voorspellen’

‘Bloedtest kan Alzheimer voorspellen’

Foto: interscience films/Pierre Bourgeois

Kunnen we straks de ziekte van Alzheimer voorspellen met een eenvoudige bloedtest? Amerikaanse onderzoekers werken aan een methode daarvoor, meldt het wetenschappelijk blad Nature.

Alzheimer is een sluipende ziekte en het kan tot tien jaar duren eer de eerste symptomen zichtbaar worden. Een bloedtest zou de ziekte al drie jaar vroeger aan het licht kunnen brengen. Dat blijkt uit onderzoeksresultaten van het Georgetown University Medical Center in Washington.

De onderzoekers volgden de waarden van tien lipiden in het bloedplasma van 525 mensen ouder dan zeventig tijdens verschillende jaren. De lipiden voorspelden in negen op de tien gevallen of bij een persoon binnen de drie jaar Alzheimer gediagnosticeerd zou worden.

Meer tests

Nu moeten de onderzoeksresultaten getest worden aan de hand van grotere steekproeven over een langere proeftijd. Als de bevindingen bevestigd worden, gaat het om een ‘echte stap vooruit’, klinkt het.

Wereldwijd lijden naar schatting 35 miljoen mensen aan de ziekte van Alzheimer. Dat aantal zal in de toekomst - gezien de verouderende bevolking in sommige werelddelen - nog fel stijgen.

In de hersenen van mensen die lijden aan Alzheimer sterven de zenuwcellen langzaam af. Daardoor vermindert de hersenfunctie en krijgt de patiënt last van geheugenverlies, spraakmoeilijkheden en andere mentale functies. Alzheimerpatiënten worden tijdens het verloop van de ziekte steeds afhankelijker van zorgverleners. Een echte remedie is er niet.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees