Arendonk roept bevolking op: 'Doe eens iets gratis voor iemand anders'

Arendonk roept bevolking op: 'Doe eens iets gratis voor iemand anders'

'Hecht Arendonk' werd gisteren officieel voorgesteld aan het publiek in een infokraampje op de jaarmarkt. Foto: ema

Arendonk -

‘Hecht Arendonk’ is een nieuw project met een warm doel: de bewoners dichter bij elkaar brengen, zodat ze een hechte groep vormen. Via een unieke formule van vraag en aanbod worden de mensen ertoe aangezet om gratis dingen voor elkaar te doen.

Een begroting in evenwicht opstellen, een nieuw industriepark aanleggen, wegenis- en rioleringswerken uitvoeren. Gemeentebesturen hebben vandaag de handen vol met ‘harde’ opdrachten. In Arendonk wordt nu ook geld vrijgemaakt voor een ‘zacht’ project: Hecht Arendonk, zo heet het initiatief dat bedoeld is om ‘het sociaal weefsel in Arendonk te versterken’.

Concreet komt het erop neer dat jong en oud worden opgeroepen om te laten weten wat ze graag willen doen voor iemand anders, of wat ze graag zouden terugkrijgen. Alles kan en mag worden gevraagd of aangeboden. ‘Maar het mogen geen materiële dingen zijn. En het moet gratis gebeuren’, zegt Karine Soenen van het Sociaal Huis in Arendonk.

Handschoenen breien

Een mooi voorbeeld is een oude vrouw uit het dorp die dolgraag breit. Maar in plaats van zomaar wat te breien en het breisel later weer uit te trekken, zou ze veel liever een paar handschoenen maken voor iemand anders, liefst nog voor een jonge knappe student uit de buurt die er ook echt iets mee kan doen. Zo is iedereen tevreden. De oude dame amuseert zich met haar favoriete hobby en... ze voelt zich nuttig. En ook de jonge student is gelukkig, want hij heeft de ‘handschoenen van zijn leven.’

Of nog: iemand werkt graag in de tuin, maar woont op een appartement. Terwijl een ander een mooie tuin heeft, maar zelf te ziek of te slecht te been is om hem te onderhouden. ‘Via onze checklist van vraag en aanbod kunnen we dan beide mensen met elkaar in contact brengen’, zegt Karine.

Hoe de inwoners van Arendonk hun eigen vraag of hun eigen aanbod kenbaar kunnen maken? ‘Elke dinsdag en donderdag zitten we in het leescafé van de bibliotheek, telkens van 10 tot 12 uur, om de wensen en noden van de mensen te noteren’, zegt Karine. ‘Of je kan ook online een formulier invullen via onze website www.hechtarendonk.be.’

Hecht Arendonk werd gisteren officieel voorgesteld aan het publiek bij een infokraampje op de jaarmarkt. Het is een gezamenlijk project van gemeente, Sociaal Huis, seniorenraad, Vormingplus Kempen, Rode Kruis en hogeschool Thomas More Kempen. Zelfs de Europese Unie steunt het initiatief, met een subsidie van wel 21.594 euro. Het geld komt uit een pot voor regionale plattelandsontwikkeling.

 

Voorbeelden van ‘vraag’:

  • Kan er iemand boodschappen doen voor mij? Ik zal achteraf koffie zetten.
  • Kan iemand mij helpen om een lamp te hangen?
  • Wie helpt mij met Facebook?
  • Ik zit in een rolstoel? Wie wil met mij een wandeling maken en onderweg een terrasje doen?
  • Wie helpt mij met het onderhoud van mijn tuin?

 

Voorbeelden van ‘aanbod’:

  • Ik wil gerust een uurtje voorlezen aan iemand.
  • Voor wie kan ik af en toe eens een lekkere taart bakken?
  • Ik kan goed overweg met de computer. Wie kan ik helpen?
  • Ik wil gerust iemand uitleggen hoe een gsm werkt.
  • Voor wie kan ik een muts of een sjaal breien?
Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio