Fosforbom gevonden vlakbij basisschool

Geluwe -

Bij de aanleg van een grasveld naast de vrije basisschool De Graankorrel is gistermiddag een stuk van een Britse fosforgranaat uit de Eerste Wereldoorlog blootgelegd. De school diende niet geëvacueerd te worden.

Na de wegen- en rioleringswerken in de Beselarestraat is een tuinbedrijf bezig met aanleg van de groenzones. Bij freeswerken op het terrein naast de vrije basisschool De Graankorrel raakte de machine rond 15.30 uur een oorlogstuig, dat door het contact met de lucht begon te roken.

De tuinaanlegger verwittigde meteen de leerkracht van de klassen dichtst bij de vindplaats en ook de brandweer.

‘We hebben de leerlingen van die klassen op de speelplaats opgevangen. Omdat de vondst kort voor het einde van de schooldag gebeurde en de kinderen iets later toch naar huis mochten, moesten we de school niet evacueren’, zeggen burgemeester Youro Casier (SP.A) en Hans Oplinus, preventieadviseur van De Graankorrel.

In afwachting van de komst van DOVO dekte de brandweer van Wervik de bom af met aarde en bakende een veiligheidsperimeter van een 50-tal meter af. De politie legde ook het verkeer rond de school stil.

Tegen 16.30 uur had DOVO het tuig verwijderd en was alle gevaar geweken.

‘Het ging om een stuk van een WP-fosforbom van Britse makelij uit de Eerste Wereldoorlog’, zegt adjudant-majoor Filip Rogge van DOVO. Het tuig werd meegenomen naar de kazerne in Poelkapelle waar men het verder liet uitbranden.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio