Verkeerscirculatie wordt op 7 april aangepast aan toenemende drukte

Meulebeke past rijrichting aan in centrumstraten

Meulebeke past rijrichting aan in centrumstraten

Alle inwoners van Meulebeke krijgen binnenkort een plannetje met de nieuwe verkeerscirculatie in de brievenbus. Foto: if

MEULEBEKE -

Met een nieuw circulatieplan wil Meulebeke het zwaar vrachtverkeer weren en de zwakke weggebruiker beter beschermen. De komende jaren wordt er ook geïnvesteerd in betere ontsluitingswegen en afgescheiden fietspaden.

Er wonen steeds meer mensen in Meulebeke en gezinnen beschikken gemiddeld over twee wagens. Het wordt dus drukker, er rijdt zich al eens een vrachtwagen vast en voor fietsers is het uitkijken geblazen. ‘Om al die problemen te verhelpen, hebben we samen met de Vlaamse overheid, de lokale politie en een studiebureau een nieuw circulatieplan uitgewerkt’, zegt burgemeester Dirk Verwilst (CD&V). Op maandag 7 april verandert er een en ander.

Vier lussen

‘We zijn een smalle gemeente met veel smalle straten’, legt Verwilst uit. Om de smalste straten in het hart van de gemeente te ontzien, wordt eenrichtingsverkeer ingevoerd in een aantal straten zoals in de Statiestraat. In een aantal bestaande eenrichtingsstraten, zoals de Dwarsstraat, wordt de rijrichting omgekeerd. De bedoeling is het autoverkeer van en naar het centrum te leiden langs vier lussen. ‘Daarlangs bereikt de automobilist ook vlot alle handelszaken, gemeentediensten en scholen.’

Ook fietsers mogen in de centrumstraten rond de Markt enkel nog in één richting rijden. ‘Die straten zijn zo smal dat de veiligheid van de fietsers die er in tegengestelde richting rijden, in het gedrang komt’, zegt de burgemeester. In de toekomst worden ook afgescheiden fietspaden aangelegd.

Om het doorgaand vrachtverkeer te weren, worden borden geplaatst die voertuigen boven de 5,5 ton verbieden. Er wordt ook geïnvesteerd in de verbetering van een aantal ontsluitingswegen zoals de Gentstraat. De gemeente heeft daarvoor de nodige subsidiedossiers ingediend bij de Vlaamse Overheid.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio