Al 500 springtuigen opgegraven in Zonnebeke en Moorslede

Al 500 springtuigen opgegraven in Zonnebeke en Moorslede

archiefbeeld Foto: Kurt Desplenter

Zonnebeke / Moorslede -

Opruimingsdienst Dovo haalde in een week tijd al zowat 500 springtuigen uit de grond in een weiland in Zonnebeke en Moorslede. Alles verloopt gecontroleerd en volgens schema, zo meldt Dovo donderdagavond.

‘We halen per dag een 50-tal springtuigen naar boven’, aldus Glenn Nollet van Dovo. Heel wat van die springtuigen bevatten zoals verwacht chemische gassen. ‘Normaal bevat een vijftal procent van de opgehaalde bommen chemische gassen, maar in dit geval klimmen we naar vijftig procent. Het gaat voornamelijk om Duits artilleriegeschut’

Wanneer de werken zullen beëindigd zijn, is nog niet duidelijk. Dovo mikt op nog minstens één tot twee weken. ‘Alles was vooraf goed in kaart gebracht. We kunnen op een veilige en gecontroleerde manier alles weghalen’, besluit hij.

Communicatie verloopt vlot

Ook de communicatie met de veiligheidsdiensten en gemeentebesturen van Zonnebeke en Moorslede verloopt goed. ‘We worden nauw bij de actie betrokken. Constant krijgen we meldingen over hoe de opruimingswerken evolueren’, aldus burgemeester Ward Vergote van Moorslede.

Volgens de burgemeester is er ook weinig tot geen last van mensen die zich op de site, of binnen de afgebakende perimeter van 700 meter, begeven. ‘De eerste dagen hebben we heel wat mensen moeten verwittigen en waarschuwen. De jongste dagen gaat het eerder om toevallige passanten. Ook verzamelaars blijven weg. Iedereen weet waarover het gaat en let dus op’, merkt Vergote op. ’Alles verloopt zoals het moet.’

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees