N-VA: ‘Open VLD gijzelt economische ontwikkeling Antwerpse regio’

N-VA: ‘Open VLD gijzelt economische ontwikkeling Antwerpse regio’

Matthias Diependaele. Foto: BELGA

ANTWERPEN -

Matthias Diependaele, N-VA-fractieleider in het Vlaams Parlement, is niet mals voor het initiatief van oppositiepartijen Open VLD en Groen om aanvullend onderzoek te doen naar de Oosterweeltracés. ‘Dat Groen het Oosterweeltracé niet ziet zitten, is geweten. Maar wat Open VLD doet is onbegrijpelijk. Nu nog extra studiewerk vragen is gewoon onverantwoord. Open VLD zou daarmee de economische ontwikkeling van heel de Antwerpse regio gijzelen’, aldus Diependaele.

De Vlaamse oppositiepartijen Open VLD en Groen willen een nieuwe milieustudie die alle Oosterweel-tracés gelijk behandelt, en ze dienen daarvoor een voorstel van resolutie in, zo schrijft Gazet van Antwerpen. “De Vlaamse regering speelt nu vals. Ze moet haar huiswerk opnieuw doen’, halen Bart Somers en Wouter Van Besien uit. In de gezamenlijke resolutie vragen de twee partijen concreet dat alle tracés uit het plan-MER op gelijke wijze onderzocht worden in een scenario met gedifferentieerde tol.

Onverantwoord en onbegrijpelijk

Bij N-VA-fractieleider Matthias Diependaele valt het voorstel op een koude steen. Meer zelfs, hij noemt de houding van Open VLD ronduit ‘onverantwoord’. ‘Het plan-MER is juridisch afgesloten. Nieuwe studies gaan opnieuw veel tijd vragen terwijl we in dit dossier al genoeg tijd hebben verloren. Met het voorstel van Open VLD zijn we opnieuw vertrokken voor twee of drie jaar studeren. Wat we nu moeten doen is doorgaan en zo snel als mogelijk de resterende procedures afwerken’, meent Diependaele.

Bovendien houdt de vraag van Groen en Open VLD volgens Diependaele ook inhoudelijk geen steek. ‘Men zegt dat de gedifferentieerde tol niet is toegepast op de alternatieve tracés. Maar er staat letterlijk in het rapport dat een tolheffing de rangschikking tussen de tracés niet zou beïnvloeden. Dus eigenlijk kennen we het resultaat van hun vraag al.’

Diependaele noemt met name de houding van de Open VLD ‘onbegrijpelijk’. ‘Willen ze het dossier verder vertragen? Dan draagt de Open VLD een verpletterende verantwoordelijkheid. Ik heb de indruk dat ze een politiek spelletje willen spelen om de Vlaamse regering te treffen. Maar de Vlaamse regering wil maar één ding en dat is de genomen beslissing zo snel mogelijk uitvoeren”.

Corrigeer

NIEUWS