Amerikaanse bronnen houden steeds meer rekening met kaping

‘Boeing vloog naar afgelegen eilandjes’

‘Boeing vloog naar afgelegen eilandjes’

Maleisische maritieme onderzoekers zijn nog steeds op zoek naar het verdwenen vliegtuig. Foto: AFP Belga

Een week nadat de Maleisische vlucht MH370 is verdwenen, is het mysterie groter dan ooit. Volgens Amerikaanse militaire bronnen vloog de Boeing nog vier uur nadat hij van de radar ging en volgde hij een geijkte vliegroute. Die leidt naar de Andaman Eilanden, een tropische archipel in de Indische Oceaan.

Het plot voor de nieuwste ontwikkelingen in het mysterie van vlucht MH370 lijkt al eens geschreven. Vijfenveertig jaar geleden dan nog, door striptekenaar Hergé. In Vlucht 714 naar Sydney belandt Kuifje op een vliegtuig dat gekaapt wordt en afwijkt van de route. Kuifje landt niet in Australië, maar op het eiland Pulau Pulau Bompa. Ergens midden in de oceaan.

Verander de bestemmingen en je hebt de nieuwste theorie rond de vermiste Boeing 777 van Malaysian Airlines. Die was vorige zaterdag met 239 passagiers op weg naar Beijing toen hij boven de oceaan plots van de radar verdween. Aanvankelijk werd gedacht aan een ontploffing, maar steeds meer signalen wijzen erop dat het toestel nog minstens vier à vijf uur verder vloog. Compleet weg van de oorspronkelijke koers, richting de Andaman Eilanden. Een tropische archipel van 572 vooral onbewoonde eilanden, die bij India hoort.

Het verhaal is meer dan de zoveelste complottheorie rond MH370. Het werd gisteren gelanceerd door het betrouwbare persagentschap Reuters, dat sprak met bronnen dicht bij het onderzoek. Uit militaire data blijkt dat een ongeïdentificeerd vliegtuig die dag in noordwestelijke richting vloog. Het toestel, waarvan men vermoedt dat het de vermiste Boeing is, werd duidelijk bestuurd door een ervaren piloot. ‘Het gebruikte zogenaamde waypoints, vastgestelde punten die deel uitmaken van een commerciële vliegroute’, weet Reuters.

Koraalriffen en militairen

Het bericht bevestigt eerdere bevindingen van Amerikaanse militaire en industriële bronnen. Die stelden dat het vliegtuig, in de vijf uur nadat het contact met de aarde verbroken werd, signalen uitstuurde naar satellieten. Maleisische autoriteiten ontkenden dat met klem, maar na de onthullingen van Reuters klonken ze gisteren minder formeel. ‘We kunnen enkel zeggen dat we ook sabotage onderzoeken, en dat een kaping tot de mogelijkheden behoort’, zei een Maleisisch politieofficier.

Vraag blijft: wat kán er dan gebeurd zijn met vlucht MH370? Het is de vraag die de Amerikaanse nieuwszender CNN gisteren een hele dag bovenaan zijn website plaatste: Is het vermiste vliegtuig geland? Er is geen enkele aanwijzing dat dat gebeurde. ‘Zo’n groot vliegtuig kan hier ook gewoon niet landen zonder de aandacht te trekken’, zegt plaatselijk journalist Denis Giles aan CNN. Bovendien zijn de Andaman Eilanden – naast een tropisch paradijs met oerwouden, witte stranden en koraalriffen – ook een strengbewaakte militaire basis. Ze zijn strategisch zeer belangrijk voor India, en dus niet echt een ideaal vluchtoord voor vliegtuigkapers.

De theorie dat het vliegtuig ergens op de bodem van de zee ligt, blijft dus de meest waarschijnlijke. Maar dat kan best honderden kilometers verder zijn van de plaats waar het verdween. Gisteren werden de zoekacties in elk geval uitgebreid naar de Zee van Andaman en stuurde het Indische leger schepen en verkenningsvliegtuigen naar de honderden onbewoonde eilandjes. Als daar effectief brokstukken liggen, wordt het mysterie nog groter. Want dan is de vraag: wat deed die Boeing daar?

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees