Klooster beschermd ondanks bezwaren van stad

Klooster beschermd ondanks bezwaren van stad

Burgemeester Top en schepen Filip Kets aan het klooster, dat nu definitief beschermd is: ‘We zullen extra creatief moeten zijn.’ Foto: loh

Harelbeke -

Het klooster van de zusters Augustinessen in de Marktstraat is nu officieel een monument. De stad protesteerde eerder tegen de bescherming, omdat het klooster grotendeels leegstaat en een andere functie moet krijgen.

Het klooster van de zusters Augustinessen in de Markstraat is sinds kort definitief beschermd én erkend als monument, ondanks bezwaren van het stadsbestuur en van de eigenaar, de orde van de kloosterzussen zelf. De bescherming zou een verkoop bemoeilijken.

Maar de definitieve bescherming houdt rekening met de bezwaren die het stadsbestuur en het dekenaat vorig jaar indienden, zegt het kabinet van bevoegde minister Geert Bourgeois (N-VA). ‘Het beschermingsbesluit is niet overdreven strikt’, zegt woordvoerder Kris Snijkers . ‘Zo wordt de tuin niet beschermd, omdat de stad vindt dat daar moet kunnen bijgebouwd worden. Al is ons wel beloofd dat de tuin straks niet helemaal volstaat.’

Ook in het gebouw zelf mogen nog aanpassingen gebeuren. ‘Het is niet onze bedoeling dat het gebouw leegstaat en verkrot’, zegt Snijkers. Door de bescherming blijven kleine aanpassingen en renovaties mogelijk, grote veranderingen zijn uit den boze.

Volgens de minister is het klooster vooral belangrijk omdat het al in de 17de eeuw gebouwd werd. ‘Het gebouw is ook in zeer goede staat en toont hoe de zusters leefden in de 19de en 20ste eeuw’, zo staat in het Minsterieel Besluit.

Gedwongen creatief

Burgemeester Alain Top (SP.A/Groen) is niet onverdeeld tevreden. ‘Een nieuwe bestemming aan het gebouw geven, wordt niet eenvoudig’, zegt Top. ‘Als het dekenaat de site wil herontwikkelen, zullen ze zeer creatief moeten zijn om tegelijk het klooster in zijn huidige staat te kunnen behouden.’

Dat dekenaat denkt al een tijdje na over de toekomst van het klooster, maar concrete plannen zijn er nog niet. Het gebouw wordt nog steeds af en toe gebruikt voor vergaderingen of soms zelfs voor een optreden, er wonen echter geen kloosterzussen meer.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio