Nieuwe bruggen aan R4 en Ghelamco Arena gedoopt

Nieuwe bruggen aan R4 en Ghelamco Arena gedoopt

De brug vlakbij de Ghelamco Arena krijgt de naam Ottergembrug. Foto: archief/fvv

GENT - De nieuwe auto- en fietsbruggen die op de R4 gebouwd zijn in de buurt van de Ghelamco Arena hebben een naam gekregen: de Ottergembrug, de Fratershambrug, de Melkhambrug en de Oudescheldebrug. Eind april zullen alle bruggen en wegen aan het zuiden van de R4 afgewerkt zijn.

De tuibrug vlak voor het voetbalstadion zal de Ottergembrug heten, net zoals de vorige brug die er lag. 'De Ottergembrug, een oude fietsbrug over de Ringvaart aan de Ottergemsesteenweg-Zuid werd, in november 2013 afgebroken. Vlak ernaast werd een nieuwe tuibrug gebouwd die de taak van de oude brug overneemt. Het is aangewezen om aan de nieuwe brug ook de naam Ottergembrug toe te kennen', zegt het stadsbestuur.

De nieuwe autobrug over het kanaal van Zwijnaarde krijgt de naam Melkhambrug. 'Melkhambrug is een toponiem. Het eerste element melc wijst op de vruchtbaarheid van het grasland: goed hooiland, waar koeien veel melk geven. Het element ham betekent binnenste kant van de meander, die soms overstroomt en daardoor vettige, vruchtbare rivierklei afzet.'

De nieuwe brug van de R4 over de Tijarm, wordt Oudescheldebrug gedoopt. 'De gemeenteraad van Merelbeke stelde de naam Oudescheldebrug principieel vast. Naar de hulpverlening van de hulpdiensten en het gebruiksgemak van plattegronden toe is het aangewezen om grensoverschrijdend één naam vast te stellen en het naamvoorstel van de gemeente Merelbeke te volgen', klinkt het.

De rode fietsersbrug over het Scheldekanaal in Zwijnaarde tenslotte (correctie, nvdr) krijgt de naam Fratershambrug. 'Fratersham is een toponiem. Fraters verwijst naar de eigenaar, de Freremineuren, freren of fraters Minderbroeders van de Recolettenlei in Gent. Het element ham betekent 'binnenste kant van de meander, die soms overstroomt en daardoor vettige, vruchtbare rivierklei afzet.'

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio