Telefoon staat roodgloeiend na explosie van obus die er al weken lag

Plots belt iedereen om bommen te komen halen

LANGEMARK-POELKAPELLE - Een dag nadat twee arbeiders in Ieper stierven na het ontploffen van een obus uit de Eerste Wereldoorlog, weet ontmijningsdienst DOVO niet waar eerst beginnen. Al dertig West-Vlamingen belden in paniek naar de politie met de melding dat er eigenlijk al een tijdje springtuig in hun tuin of akker ligt. ‘Afblijven is de boodschap’, zegt kapitein Sven Devroe (32) van DOVO.

Ze weten wat doen de komende weken, de ontmijners van Poelkapelle. En ze hadden het eigenlijk al zo druk nadat een boer in Passendale eind februari stootte op meer dan achthonderd gevaarlijke gifbommen uit de Eerste Wereldoorlog. ‘Gemiddeld hebben we zo’n 3.000 oproepen per jaar’, zegt Sven Devroe (32), officier operaties toxische ­munitie in Poelkapelle. ‘Na het drama in Ieper zal het alleen maar drukker worden. Plots heeft iedere West-Vlaamse boer wel oorlogsmunitie achter zijn boerderij liggen.’ Gisteren bleek dat alvast: bij de lokale politie in Ieper liepen meer dan dertig telefoontjes binnen. De telefoon stond er de hele dag roodgloeiend. ‘Of ­DOVO toch niet even snel het oorlogstuig in de tuin kan komen ophalen.’ Er was een drama ­nodig om hen te doen beseffen hoe gevaarlijk dat wel is.

'Eigenlijk hadden die mensen al veel eerder moeten bellen’, zegt Devroe. Lees zijn volledige reactie in Het Nieuwsblad van vrijdag 21 maart.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees