Fit & Gezond

Cardiologen lanceren app en warme oproep

‘Leer reanimeren en red 5.000 levens per jaar’

Marc Martens (52) beloont zijn echtgenote Martine elk jaar met een reisje. ‘Ze verdient dat. Ze redde mijn leven toen ik een hartstilstand kreeg.’ Foto: gpb

Als meer Belgen weten hoe je bij een hartstilstand correct reanimeert, kunnen we jaarlijks vijfduizend mensen redden. Dat zegt de voorzitter van de Belgische Cardiologische Liga. De nieuwe smartphoneapplicatie ‘ReaApp’ toont alvast waar in je buurt defibrillatoren hangen.

Elke dag krijgen naar schatting dertig Belgen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Dat zijn er meer dan 10.000 per jaar. ‘Minder dan tien procent overleeft dat, als niemand ingrijpt. Toch is in zeven op de tien gevallen een getuige aanwezig’, zegt Freddy Van de Casseye, voorzitter van de Belgische Cardiologische Liga. ‘Als die getuige wél de juiste reflexen heeft, stijgen je kansen om te overleven spectaculair.’

Drie zaken zijn belangrijk bij een hartstilstand. Eén, zo snel mogelijk 112 bellen. Twee, daarna zo snel mogelijk met hartmassage en mond-op-mondbeademing beginnen. Drie, een automatische elektrische defibrillator (AED) in de buurt vinden en weten hoe je die moet gebruiken. Van de Casseye: ‘Als een groot deel van de bevolking deze procedure kent en durft toe te passen, kan je 40 tot 50 procent van de mensen die een hartstilstand krijgen, redden.’ In België dus zowat 5.000 mensen per jaar.

De helft van de Belgen blijkt echter niet te durven ingrijpen. Lees er alles over in Het Nieuwsblad van vrijdag 21 maart.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees