'Allochtoon' wordt 'Gentenaar met een migratieachtergrond'

'Allochtoon' wordt 'Gentenaar met een migratieachtergrond'

‘We moeten de fouten van het integratieproces van vijftig jaar geleden vermijden’, zegt Resul Tapmaz. 'Toen zijn we te laat begonnen.' Foto: fvv

GENT - Het heeft een jaar geduurd, maar Gent heeft eindelijk een alternatief voor het ‘geschrapte’ woord allochtoon: Gentenaar met een migratie-achtergrond. Dat staat in een nieuwe officiële richtlijn die gisteren werd goedgekeurd door het Gentse schepencollege.

Gent schrapte vorig jaar de woorden allochtoon en autochtoon uit het officiële taalgebruik wegens ‘te stigmatiserend’. Een alternatief bedenken, bleek echter minder eenvoudig. Een speciaal opgerichte werkgroep heeft er een jaar over moeten nadenken.

Het resultaat is niet één alternatief woord, maar een richtlijn met opties. Als het echt niet anders kan, mag het Gentse stadspersoneel nog wel een overkoepelende term gebruiken: personen met een migratieachtergrond.

Schepen voor Gelijke Kansen Resul Tapmaz (sp.a) noemt het 'een sterk signaal'. 'Maar het blijft een symbool. Nu is het tijd voor een mentaliteitswijziging.’ De reacties op het ‘alternatief’ voor de term allochtoon zijn gemend. ‘De ene beladen term wordt vervangen door een andere’, reageren experts.

Lees het volledige artikel en de reacties in De Gentenaar van vrijdag 21 maart 2014.

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio