Allereerste timelapse van Gent is een pareltje

Syriër met grote liefde voor Gent maakt prachtige timelapse van Arteveldestad

Syriër met grote liefde voor Gent maakt prachtige timelapse van Arteveldestad

Foto: Basel Photography

GENT -

Op de Gentse lente, een avond vol projecten van mensen van diverse origine, werd vrijdag voor het eerst een timelapse van de stad Gent getoond. De video is van de hand van Basel Zobieda, een Syriër die vijf jaar geleden naar België kwam en op slag verliefd werd op ons land. ‘Ik heb het gevoel dat ik als Gentenaar ben geboren en dat we één grote familie zijn’, vertelt de jongeman.

Basel Zobieda kwam vijf jaar geleden vanuit Aleppo naar België. Hij vestigde zich in Gent, waar hij Nederlands leerde en ging studeren. De timelapse die Zobieda over Gent maakte, toont je meteen waarom de Syriër zo verliefd werd op de stad. De gezellige straatjes, de open pleinen én de nieuwe Ghelamco-arena: alle troeven van de Arteveldestad zitten vervat in de video. Het lijkt wel een promotiefilm voor de toeristische dienst, maar voor Zobieda is het meer dan dat. Het is zijn manier om reclame te maken voor de stad en het land waar hij zich zo thuis voelt.

Het verhaal achter de timelapse is mogelijk nóg mooier dan de video zelf. ‘Twee jaar geleden kreeg ik een bon van Fnac. Iedereen zei me dat ik een iPhone moest kopen, maar ik kocht een spiegelreflexcamera, omdat ik het gevoel had dat ik er de wereld mee kon veranderen’, vertelt de jongeman. Met zijn toestel trok Zobieda het centrum in. Hij nam er unieke foto’s van de Gentse binnenstad, van de middeleeuwse architectuur over de studentenwijk tot de Gentse Feesten.

Uiteindelijk weet hij met zijn video ook een record te vestigen. ‘Dit is niet alleen de allereerste hyperlapse van Gent, het is ook de eerste timelapse die 360° rondgaat. Mijn opnames in de Ghelamco Arena zijn daar een mooi voorbeeld van: ik heb mijn foto’s bewerkt tot je het gevoel krijgt dat je in de tijd en ruimte vliegt’, legt de Syriër uit.

Uiteindelijk wil Zobieda maar één ding: dat Gentenaren en Vlamingen zijn video zien en delen. ‘Want ik heb het gevoel dat ik geboren ben als Gentenaar en dat we één grote familie zijn. Iedereen in Gent krijgt de kans om zijn creativiteit te uiten. Ik hoop dat ik in de toekomst een positieve rol kan spelen in de Belgische maatschappij’, besluit hij.

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees