Mama

10 wetenschappelijk onderbouwde tips voor gelukkige kinderen

10 wetenschappelijk onderbouwde tips voor gelukkige kinderen

Foto: shutterstock

Meer dan twee derde van alle ouders zegt vooral bezorgd te zijn over het welzijn van hun kinderen. Mama’s en papa’s van over de hele wereld worden om de oren geslagen met tips om van hun kinderen slimme en succesvolle volwassenen te maken, maar wat moet je doen om hen gelukkig te laten opgroeien? Deze tips uit het boek ‘Raising Happiness ’ van Christine Carer, sociologe en happiness expert van het Greater Good Science Center aan UC Berkeley, helpen je alvast op de goede weg.

1. Je eigen geluk
Uitgebreid onderzoek toont aan dat er een belangrijke link is tussen de gemoedstoestand van mama’s en die van hun kinderen. Ouders met een depressie kunnen voor gedragsproblemen zorgen bij zoon of dochter en daar zitten niet alleen onze genen voor iets tussen. Neurowetenschappers geloven namelijk dat lachen besmettelijk is: een schaterlach stimuleert neuronen in een bepaald hersengebied en geeft luisteraars een goed gevoel.

2. Relaties opbouwen
Voor deze tip hoef je geen grote inspanningen te leveren: je kinderen aanzetten tot kleine, lieve daden is al een mooi begin. Zo toon je hen het belang van empathie: ze worden er niet alleen betere, maar ook gelukkigere mensen van.

3. Verwacht een inspanning, maar geen perfectie
Leg niet voortdurend de nadruk op resultaten en verwezenlijkingen, maar heb ook oog voor inspanningen en goede bedoelingen. Kinderen van ouders die te veel aandacht schenken aan prestaties hebben later meer kans depressies, angsten en drugsmisbruik.

4. Leer hen wat optimisme is
Wil je vermijden dat je binnenkort met een chagrijnige tiener zit? Leer jongere kinderen dan al om op zoek te gaan naar het positieve. Auteur Christine Carter wijst op het feit dat optimisten meer succes boeken op school, op het werk en in sport. Ze zijn over het algemeen ook gezonder en leven langer en hebben een grotere kans op een gelukkig huwelijk. Daarenboven is het risico op depressies en angsten bij hen minder groot.

5. Breng hen emotionele intelligentie bij
Je kunt er maar beter niet van uitgaan dat je kinderen hun eigen emoties - of die van anderen - vanzelf zullen begrijpen. Probeer je daarom in te leven in de wereld van je kind, help hen om hun eigen gevoelens te herkennen en geef aan dat het oké is om boos, verdrietig of enthousiast te zijn.

6. Bouw aan gelukkige gewoonten
Dit is amper de zesde stap en dit lijstje lijkt misschien nu al eindeloos lang, maar als deze tips een gewoonte worden gaat het bijna vanzelf. Ga op zoek naar wat je kind gelukkig maakt en probeer die positieve gewoonten zo vanzelfsprekend mogelijk te maken.

7. Benadruk zelfdiscipline
Zelfdiscipline is een betere indicator van toekomstig succes dan intelligentie, maar hoe kan je zoiets aanleren? Toon je kinderen dat het makkelijker is om aan verleidingen te weerstaan als er voldoende afleiding is. Zo bewijst wetenschappelijk onderzoek dat het eenvoudiger is om snoep links te laten liggen als de zoetigheid niet zichtbaar is.

8. Meer speeltijd
Mindfulness en meditatie worden de laatste jaren steeds belangrijker, ook bij kinderen, maar het kan een hele uitdaging zijn om dat aan te leren. Gelukkig is er iets dat veel eenvoudiger is en bijna even goed werkt. Als kinderen mogen spelen genieten ze namelijk met volle teugen van het moment: geef hen daarom de ruimte om volledig vrij en spontaan te zijn.

9. Het juiste milieu
Het leefmilieu waarin we opgroeien bepaalt nog steeds een groot deel van onze identiteit. Zo toont onderzoek een link aan tussen geluk en de afwezigheid van een televisie: sociologen bewijzen dat gelukkige mensen minder tv kijken.

10. Zit ’s avonds samen aan tafel
Soms bevestigt de wetenschap wat onze grootouders al lang wisten: met het hele gezin aan tafel zitten is belangrijk. Deze traditie zorgt voor emotioneel stabielere kinderen en helpt hen om ‘nee’ te zeggen tegen drugs en alcohol.

Externe links
Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees