Vakantie

Bekendste café in Rome met sluiting bedreigd

Bekendste café in Rome met sluiting bedreigd

Het Antico Caffe della Pace, een van de bekenste cafés in Rome, wordt met sluiting bedreigd. Niet alleen komer er al meer dan honderd jaar toeristen en kunstenaars over de vloer, ook de paus stapte er al eens binnen.

In het sinds 1891 bestaande Antico Caffe della Pace aan de Via della Pace kwamen niet alleen schilders, schrijvers en Hollywoodsterren over de vloer, maar ook filmregisseur Federico Fellini en de vroegere paus Johannes Paul II. De nieuwe paus zal wellicht die kans niet meer krijgen, nu het café met sluiting wordt bedreigd na een ontruimingsbevel van de kerkelijke Duits-Oostenrijkse Stichting.

Eind februari al had de rechtbank een bevel uitgevaardigd dat de komende zes maandag het Romeinse café elk moment kan ontruimd worden. Nu heeft de caféuitbater een petitie georganiseerd om de verhuurder, het pauselijke instituut van de gemeente Santa Maria dell’Anima, om te praten.

De problemen begonnen al in 2011 met het verstrijken van het huurcontract. Ondanks het aanbod om de huidihe huur van 7.000 euro te verhogen, mislukten de onderhandelingspogingen, meldt Daniela Serafini Ripanti, wier familie het café sinds 1961 exploiteert. ‘Ze hebben ons gewoon genegeerd en zelfs niet een keer de telefoon aangenomen’, klinkt het.

Volgens onbevestigde berichten wil het instituut het café in een hotel veranderen. Maar de rector van Santa Maria dell’Anima, Franz Brandmayr, wilde zich niet uitlaten over het protest van het café.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees