Uniek heldenzerkje op Meulebeeks kerkhof

Uniek heldenzerkje op Meulebeeks kerkhof

De zerk met AVV-VVK is van de hand van Joe English. Foto: kvi

Meulebeke -

Op het kerkhof Sint-Amandus ligt een van de laatste Vlaamse heldenkruisjes van na de Eerste Wereldoorlog. Het werd ontdekt na een oproep van de vzw IJzerwake.

Op het kerkhof Sint-Amandus in de Karel Van Manderstraat ligt een uniek heldenzerkje, een grafsteen voor Vlaamse gesneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog.

De speciale grafstenen werden ontworpen door frontsoldaat, schilder en tekenaar Joe English en hebben de vorm van een Keltisch Kruis met het opschrift AVV-VVK (Alles Voor Vlaanderen, Vlaanderen Voor Kristus, nvdr) met daaronder een afbeelding van een opvliegende meeuw of blauwvoet verwijzend naar de Blauwvoet van Albrecht Rodenbach. ‘Wij zullen het zerkje in ere houden en niet wegnemen’, zegt schepen Danny Bossuyt (CD&V).

Veel verdwenen

De gemeente Meulebeke deed de ontdekking na een rondvraag van de vzw IJzerwake. In totaal moeten er ongeveer achthonderd geweest zijn in Vlaanderen, maar op veel kerkhoven werden de zerkjes na verloop van tijd weggenomen. ‘Wij zijn zeer trots dat we wel nog een exemplaar hebben’, zegt Bossuyt.

Het graf hoort toe aan Leo-Victor Vansteenkiste, geboren in Meulebeke op 8 augustus 1884 en gesneuveld in Leuven tijdens de Eerste Wereldoorlog. In 1966 werd het graf samen met de zerk overgebracht naar het kerkhof in Meulebeke.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio