Archeologen ontdekken middeleeuwse boerderij aan psychiatrisch ziekenhuis

Archeologen ontdekken middeleeuwse boerderij aan psychiatrisch ziekenhuis

‘Terwijl de stad Brugge zich aan het ontwikkelen was, woonde hier wellicht een landbouwer’, klinkt het bij Raakvlak. Foto: mvn

Brugge -

In Sint-Michiels hebben archeologen resten van een gebouw uit de vroege middeleeuwen aangetroffen. ‘Wellicht een boerderij uit de negende of tiende eeuw’, klinkt het.

Op een akker aan de Brugse Barrièrestraat, achter het psychiatrisch ziekenhuis OLV, heeft de archeologische vereniging Raakvlak de sporen van een vroeg-middeleeuwse nederzetting blootgelegd. In eerste instantie gaat het om een drieschepig gebouw van 12,5 bij 5,5 meter, waarvan de sporen van de houten constructie nog zichtbaar zijn.

‘Het gaat waarschijnlijk om een boerderijgebouw met rieten dak’, zegt Dieter Verwerft van Raakvlak. Op basis van de gevonden scherven concluderen de archeologen dat het gebouw dateert uit de Karolingische periode, uit de negende of tiende eeuw. ‘Terwijl de stad Brugge zich aan het ontwikkelen was, woonde hier wellicht een landbouwer in het midden van uitgestrekte landbouwvelden.’

Prehistorische aanwezigheid

Behalve het gebouw uit de vroege middeleeuwen, troffen de onderzoekers nog veel oudere sporen aan van menselijke aanwezigheid. ‘De fijne lijnen wijzen op landbouwactiviteit nog voor de Romeinse periode’, zegt Verwerft.

Er kwamen ook een beperkt aantal vuursteentjes naar boven, wat duidt op prehistorische menselijke aanwezigheid. De archeologen onderzochten de site naar aanleiding van de bouwplannen van verpleegsterhogeschool HBOV. De school, die momenteel verspreid is over meerdere campussen en door een fikse stijging van het aantal studenten met plaatsgebrek kampt, wil er tegen 2016 een modern schoolgebouw openen. ‘De opgravingen zullen de werken niet hinderen’, zegt directrice Ingrid Lingier, die een verwijzing naar de archeologische site in het nieuwe gebouw plant.

Op zondag 30 maart van 14 uur tot 17 uur openen Raakvlak en HBOV de site voor het publiek

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio