Woonwijk wordt geplaagd door ratten

Henri Gerrits vond een rat achter zijn diepvries. Foto: kvh

Overpelt -

De Buntgrasstraat in Overpelt kampt met een rattenplaag. Buurtbewoners vrezen ziektes en nog meer ­overlast. Een rattenvanger is er al aan het werk.

Enkele dagen geleden trof Henri Gerrits (53) een witte met bruin gevlekte rat aan in zijn keuken. ‘Het ongedierte zat vast achter de diepvries. Ik heb ze gelukkig kunnen kapot kloppen’, zegt hij. Bij buurvrouw Margriet Scheelen zit de schrik er nog meer in. ‘Ik werd ’s nachts wakker van geknaag op mijn nachtkastje. Het bleek een rat te zijn die het chocolade paasei dat er lag, aan het opeten was. Ik heb heel hard geschreeuwd. Volgens mij zitten ze hier ondertussen ook in de muren, want ik hoor constant geritsel en vreemde geluiden. Ik heb al verschillende ratten zien rondlopen, van kleine tot grote.’

Geruchten doen de ronde dat tamme ratten werden vrijgelaten. ‘Een buurman liet weten dat zijn dochter, die ondertussen het huis uit is, hamsters kweekte in het schuurtje achter zijn huis. Het waren er een massa geworden, die heeft hij vrijgelaten’, zegt Henri Gerrits. ‘Dit waren geen hamsters, maar vermoedelijk wel deze ratten.’

Professionele rattenvanger

De bewoners namen contact op met de gemeente die een professionele rattenvanger langs stuurde. ‘Een rattenplaag is op zich niet ongewoon, ik werk in negen gemeenten en kom dit bijna dagelijks tegen’, zegt de rattenvanger Mark Reynders. ‘Maar ik moet zeggen dat ik dit soort rat nog nooit gezien heb. Dit doet vermoeden dat het om losgelaten tamme ratten gaat die gekweekt hebben met wilde ratten. In samenspraak met de buurtbewoners werden bakjes met vergif of klemmen geplaatst. Binnen drie weken zou deze plaag onder controle moeten zijn’, zegt de rattenvanger.

De buren hopen in ieder geval dat het snel stopt. ‘Ik heb al enkele ratten door de tuin zien lopen. We hebben kinderen en huisdieren. Dat ongedierte moet hier snel weg’, zegt Erik Tiesters. ‘Vlakbij woont een onthaalmoeder en wat verder ligt een school. Daar kan van alles gebeuren. Wat als die kinderen een rat zien en denken dat het een lief klein huisdiertje is. Ikzelf zal pas rust hebben als ze allemaal opgeruimd zijn’, zegt Henri Gerrits nog.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio