Ernstig spoor naar Rechtvaardige Rechters wijst richting voorname Gentse familie

Hield Gentse familie Rechtvaardige Rechters jaren verborgen uit schrik voor hun goede naam?

Hield Gentse familie Rechtvaardige Rechters jaren verborgen uit schrik voor hun goede naam?

Foto: rr

GENT -

Het wereldberoemde paneel de Rechtvaardige Rechters wordt al tientallen jaren verborgen gehouden door een voorname Gentse familie. Dat zegt toch Paul De Ridder, historicus van de Koninklijke Bibliotheek en Brussels parlementslid. Daarmee is er eindelijk weer een ernstig spoor, bijna tachtig jaar na de diefstal van het paneel uit de Gentse Sint-Baafskathedraal.

Een nieuwe wending in het fascinerende wedervaren van het beroemdste paneel uit het Lam Gods. Gisteren maakte historicus en N-VA-politicus Paul De Ridder bekend dat de Rechtvaardige Rechters in handen zijn van een bekende Gentse familie.

‘Ik heb vorig jaar contact met hen gehad om de zaak in der minne te regelen. Maar na zes maanden had ik nog steeds niets gehoord, en daarom ben ik naar het Gentse gerecht gestapt’, zegt Paul De Ridder.

Zelf had hij zijn informatie gekregen van Robert Senelle, de vermaarde grondwetspecialist die vorig jaar overleed. Senelle droomde ervan om de zaak voor zijn dood op te lossen, maar dat is hem dus niet gelukt. Nochtans zou hij met eigen ogen geconstateerd hebben dat het paneel in goede staat verkeerde. Maar de Gentse familie overtuigen om het werk terug te geven, kon hij uiteindelijk niet.

‘De familie heeft niets met de diefstal te maken’, zegt De Ridder. ‘Ze kreeg het schilderij in handen via een erfenis. Maar de erfgenamen durven er niet mee naar buiten te komen, uit vrees voor een schandaal.’ Ze beseffen allicht ook dat ze kunnen worden beschuldigd van heling, ook al is de diefstal zelf verjaard.

Mocht het paneel van de Rechtvaardige Rechters na tachtig jaar boven water komen, dan mogen nogal wat Gentse amateurspeurders uitkijken naar een nieuwe hobby. Want weinig kunstroven fascineren zo de geesten als die van de Rechtvaardige Rechters in die gure nacht van 10 op 11 april 1934.

Elk jaar rond deze tijd duiken wel nieuwe theorieën op over de plaats waar het paneel zich bevindt. Fantasten zochten het al in het Vaticaan, of ze beweerden dat de kopie van het paneel eigenlijk het origineel is. De meeste mythes worden steevast snel doorgeprikt. Anders lijkt het te gaan met het spoor van Paul De Ridder. Lees er alles over in Het Nieuwsblad van zaterdag 29 maart.

 

 

Corrigeer

MEER NIEUWS