Mark Zuckerberg wil hele wereld internet geven

Drones, satellieten en lasers zodat iedereen op Facebook kan

Drones, satellieten en lasers zodat iedereen op Facebook kan

Foto: *

Drones op twintig kilometer hoogte, satellieten en lasers. Met die spitstechnologie wil Facebook een ambitieus plan uitvoeren: de hele wereld toegang geven tot het internet. CEO Mark Zuckerberg heeft het plan zelf aangekondigd én specialisten van NASA in huis gehaald.

‘We willen de wereld met elkaar verbinden’, stelt Zuckerberg. ‘En daarom wil ik jullie ons Connectivity Lab voorstellen.’ Een verbindingslab, als het ware. Met als grote doel om ook in de meest onherbergzame en afgelegen gebieden vrolijk op het internet te kunnen surfen.

Die internettoegang moet komen vanuit de lucht. Zuckerberg droomt van een systeem van drones, satellieten en lasers. De onbemande vliegtuigen moeten jaren aan een stuk op zo’n twintig kilometer hoogte rondjes draaien. Ze zijn daartoe voorzien van zonnepanelen. Bedoeling is dat de drones data tussen satellieten en toestellen op de grond versluizen. De hele tijd verzenden ze internetsignalen van en naar de begane grond. Met behulp van laserstralen kunnen de toestellen ook onderling met elkaar communiceren.

‘We hebben een aantal van ’s werelds topexperten op gebied van luchtvaart- en communicatietechnologie in huis gehaald’, aldus Zuckerberg. Onder meer van het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA en van Ascenta, een klein Brits bedrijf dat drones maakt die door zonne-energie worden aangedreven.

Google doet het met ballonnen

Internet vanuit de lucht, het klinkt futuristisch. Maar ook Google experimenteert met reusachtige ballonnen met hetzelfde principe. Experts plaatsen echter enkele kanttekeningen. ‘Er is nog een hele weg te gaan. De drones kostenefficiënt maken bijvoorbeeld, en betrouwbaar. Ze moeten gemakkelijk op dezelfde plaats blijven hangen. En dan zijn er nog een heleboel wettelijke bezwaren’, zeggen experts wereldwijd.

Het plan past binnen het verhaal van Internet.org, een partnerschap van Facebook met enkele andere technologiebedrijven zoals Nokia en Samsung, die vorig jaar van start ging. ‘Ons doel is om betaalbare toegang tot basisdiensten op het internet voor iedereen ter wereld beschikbaar te maken. Ook voor de vijf miljard mensen die vandaag nog geen toegang hebben’, aldus Zuckerberg. Toch moet ook die altruïstische boodschap met een korrel zout genomen worden. Want hoe meer mensen op het internet, hoe meer mensen verslaafd kunnen raken aan Facebook.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees