Speurders gaan zélf naar Mexico voor moordonderzoek Jan Sarens

Een rogatoire commissie van het Belgische gerecht vertrekt maandag naar Mexico om er de gegevens op te vragen van het plaatselijke onderzoek naar de moord op de Belgische zakenman Jan Sarens, een jaar geleden. De onderzoekers willen de gegevens zelf analyseren om de zoektocht naar de moordenaar(s) van Sarens nieuw leven in te blazen.

‘In juni vorig jaar, enkele maanden nadat papa werd doodgeschoten, zijn wij zelf naar Mexico gegaan om antwoorden te zoeken op onze vragen’, vertelden Ruth en Silke, twee van de drie dochters van Jan Sarens, onlangs nog in deze krant. ‘Wij zijn daar met veel egards behandeld en er zijn ons veel beloftes gedaan. Maar tot op vandaag zijn het loze woorden gebleven.’

Jan Sarens werd op 23 februari 2013 op klaarlichte dag in de mondaine badplaats Acapulco doodgeschoten. Van kortbij en met slechts één kogel in de borstkas. De Belgische zakenman was kort daarvoor gaan winkelen. Hij legde de boodschappen op de achterbank van zijn chique Mercedes cabrio toen plots een man opdaagde die hem zonder meer neerknalde.

Zowel de familie Sarens als het Belgische gerecht, dat ook een onderzoek is gestart, zitten met de handen in het haar. De Mexicanen lijken bitter weinig te (willen) bakken van het onderzoek naar de moord. Daardoor zit ook het Belgische dossier al enige tijd muurvast.

Nieuwe start

Maar plots komt er weer schot in de zaak. Op uitnodiging van de Mexicaanse overheid vertrekt morgen een groep Belgische onderzoekers, bestaande uit het federale parket, onderzoeksrechter Vermeulen en leden van de Brusselse federale gerechtelijke politie, naar Mexico. Zij willen alle gegevens verzamelen die de plaatselijke politie over de moord heeft vergaard. Zij hopen ook dat de Mexicaanse politie een reeks specifieke onderzoeksdaden heeft uitgevoerd die België al enige tijd geleden schriftelijk verzocht had.

Wat de onderzoekers in Mexico hopen te vinden, lees je in Het Nieuwsblad van zondag 30 maart.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees