Fit & Gezond

Is het zomeruur ongezond?

Is het zomeruur ongezond?

Foto: ss

Opstaan was vanochtend net iets pijnlijker dan anders, nu we een uurtje moesten afstaan aan de zomer. Maar is je klok een uur vooruit draaien eigenlijk wel goed voor je lichaam?

Meer hartaanvallen
De uursverandering zorgt ervoor dat onze hormonenbalans in de war geraakt en dat onze bloeddruk stijgt. Geen goed nieuws voor je hart, want wat blijkt uit statistieken aan het William Beaumont Hospital in Michigan? In de week na de invoering van de zomertijd stijgt het aantal hartaanvallen met 17 procent. De dag na de omschakeling worden zelfs 71 procent meer hartaanvallen vastgesteld dan op een normale zondag. Ook op maandag ben je nog niet uit de gevarenzone: de University of Colorado in Denver stelde vast dat dan 25 procent meer hartaanvallen voorkomen dan op een gemiddelde maandag.

Minder geconcentreerd
De eerste maandag na de omschakeling is geen pretje, en dat merk je aan je concentratie. Tieners zouden dan minder goed presteren op de schoolbanken, en op het werk wordt er volgens zoekmachines die maandag traditioneel meer tijd verspild met entertainment op het internet.

Let ook op in de wagen, want de University of British Columbia meldt dat er in de drie dagen na de uurwisseling gemiddeld vijf tot zeven procent meer dodelijke ongevallen plaatsvinden op de weg. Omdat we afgeleid zijn door de vermoeidheid, maar ook omdat het ’s ochtends weer wat langer donker is.

Een week jetlag
Ochtendmensen hebben er het minst last van, maar dat ene uurtje slaap afstaan lijkt verdacht hard op een jetlag. Volgens de Liverpool John Moores University duurt het een week voor ons bioritme weer helemaal in topvorm is. Wie lijdt aan insomnia of slapeloosheid moet wat langer geduld uitoefenen alvorens zijn of haar biologische klok weer op punt staat.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees