Parlementsleden krijgen vraag om wetsontwerp af te keuren

OCMW’s ten strijde tegen strengere alimentatiewet

OCMW’s ten strijde tegen strengere alimentatiewet

Foto: fvv

Na de ordes van advocaten lopen nu ook de OCMW’s van Vlaanderen, Brussel en Wallonië eensgezind zwaar storm tegen de strengere regels voor wie het onderhoudsgeld voor zijn kinderen niet betaalt. ‘De OCMW’s zullen nog maar eens het kind van de rekening worden. Onaanvaardbaar.’

Een ex-partner die de alimentatie of het onderhoudsgeld voor zijn of haar kinderen niet betaalt, zal vanaf deze zomer zwaarder worden aangepakt. Dat nieuws raakte eerder deze week bekend. Zo zullen rechters de mogelijkheid krijgen het rijbewijs van de wanbetaler in te trekken, een maatregel die al op fel verzet stuitte van de Orde van Vlaamse Balies, die de advocaten in ons land vertegenwoordigt.

En nu trekken ook de OCMW’s van Vlaanderen, Brussel en Wallonië eensgezind fel van leer tegen de strengere regels. Ze hebben een brief geschreven aan alle parlementairen, met de vraag het wetsontwerp, dat deze week in de Kamer finaal wordt gestemd, tegen te houden.

‘De strengere regels zullen ertoe leiden dat de lokale OCMW’s nog meer mensen over de vloer krijgen’, legt Rudy Coddens uit, de voorzitter van de Vlaamse vereniging van OCMW-besturen.

De strengere regels maken het immers ook mogelijk dat de Dienst voor Alimentatievorderingen (DAVO) het volledige inkomen in beslag neemt van wie de alimentatie niet betaalt. Tot nu werd het leefloon als grens genomen, waardoor mensen toch een minimaal inkomen overhielden.

Rudy Coddens en zijn collega’s vrezen dat veel mensen die door de strengere regels zonder bestaansmiddelen vallen, hun toevlucht zullen zoeken bij de OCMW’s. Lees er alles over in Het Nieuwsblad van zondag 30 maart.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees