Twee potten verf doen advocate voor rechtbank belanden

Antwerpen -

Een valse factuur voor twee potten verf van 286,19 euro. Daarvoor moest advocate en ex-SP.A-gemeenteraadslid Tanja Smit zich komen verantwoorden voor de correctionele rechtbank van Antwerpen, waar de laatste pleidooien gehouden werden in de Forcom-affaire. Haar advocaat ging voluit voor de vrijspraak, omdat de factuur volgens hem simpelweg niet bestaat.

Tanja Smit had in 2008 twee potten verf gekocht om haar appartement te schilderen. Ze had tien procent korting gekregen, omdat haar echtgenoot medebeklaagde Dirk S. kent en hij op zijn beurt bevriend is met de zaakvoerder van de verfgroothandel.

Ze wordt nu mee vervolgd, omdat er bij die aankoop een valse factuur op naam van de firma van Dirk S. zou zijn opgesteld, zodat die laatste btw kon recupereren. Ze wordt ook vervolgd voor lidmaatschap aan een criminele organisatie, maar daar vorderde het Openbaar Ministerie zelf de vrijspraak voor. Voor de valse factuur vroeg de procureur ‘een milde toepassing van de strafwet’, al kon hij zich ook wel in een opschorting vinden.

‘Ik heb het strafdossier blaadje per blaadje doorzocht, maar ik kan die factuur niet vinden. Mijn cliënte zegt dat er ook nooit een werd opgesteld en dat ze die verf zelf met haar bankkaart betaald heeft. Nu heeft het Openbaar Ministerie zelfs niet de moed om zich te excuseren en de vrijspraak te vragen, terwijl het voor de raadkamer nog zélf de buitenvervolgingstelling had gevorderd’, pleitte meester Walter Van Steenbrugge.

‘Vernederend’

Ook Tanja Smit begrijpt niet hoe ze als beklaagde voor de rechtbank is beland. ‘Ik vind het bijzonder moeilijk en ook wel vernederend om hier te staan. Het is alsof ik in een nachtmerrie ben beland. Ik heb mijn politieke carrière stopgezet, omdat ik door deze zaak zo in opspraak ben gekomen. Mensen kunnen simpelweg niet geloven dat ik voor twee verfpotten naar de rechtbank ben verwezen en denken dat er meer aan de hand is. Ik kan alleen maar hopen dat mijn vertrouwen in justitie hersteld wordt’, zei ze tot de rechtbank.

Vonnis op 30 april.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees