Tanja Smit vraagt vrijspraak in Forcom-zaak

Tanja Smit vraagt vrijspraak in Forcom-zaak

Tanja Smit. Foto: Pol De Wilde

ANTWERPEN -

In het Forcom-proces vroeg Antwerpse advocate en voormalig SP.A-gemeenteraadslid Tanja Smit (41) de vrijspraak voor de aankoop van twee verfpotten.

Op de derde procesdag van de fraudezaak rond de zaalvoetbalploeg Forcom voerde Antwerpse advocate en voormalig SP.A-gemeenteraadslid Tanja Smit (41) haar verdediging.

Smit raakte louter toevallig bij het Forcom-dossier betrokken. In de tijd dat de zaak werd onderzocht, hoorde haar vriend – nu echtgenoot – dat hij korting kon krijgen op goede verf. Het koppel kocht verf voor 286 euro en betaalde die cash met de privé-bankkaart van Smit. Wat ze niet wist, is dat de aankoop van verf – en dan vooral het factureren ervan – een van de trucs van verdachte Dirk S. was om onterecht btw te recupereren.

Hoewel het parket de buitenvervolgingstelling had gevraagd, ging de raadkamer daar niet op in. Smit werd voor valsheid in geschrifte naar de correctionele rechtbank verwezen.

In zijn vordering vroeg de procureur voor Smit de opschorting van straf, ‘gezien de lichtheid van de feiten.’

Smit nam advocaat Walter Van Steenbrugge in de arm en pleitte de vrijspraak. ‘Er is geen sprake van valsheid’, aldus Van Steenbrugge. ‘Smit kocht de verfpotten als particulier, er werd nooit een factuur opgesteld. Nergens in het dossier vond ik een factuur terug. Valsheid in geschrifte zonder geschrift: ongezien. Enkele magistraten hebben haar op een lichtzinnige manier op de beklaagdenbank gezet.’

De hele Forcom-affaire heeft bij Smit diepe sporen nagelaten. Zo moest ze noodgedwongen haar politieke carrière vaarwel zeggen. ‘Als advocate is het bijzonder vernederend om je voor een rechter te verantwoorden. Ik heb enorm geleden onder de hele Forcom-affaire en hoop dat mijn vertrouwen in justitie kan hersteld worden.’

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio