Beschuldigde riskeert tot dertig jaar cel

Davy Simons schuldig aan moordpoging op D. S.

Hasselt / Houthalen-Helchteren - De jury van het Tongerse hof van assisen heeft de 25-jarige Davy Simons uit Houthalen schuldig bevonden aan de moordpoging op zijn ex D. S. De toen 24-jarige Simons schoot zijn ex (toen 19) op 23 juli 2012 met drie kogels neer aan een interimkantoor in Hasselt, waar zij net buiten gestapt was. Een kogel trof haar in de rug, waarna hij vanop korte afstand twee kogels in haar hoofd schoot.

Het meisje overleefde op miraculeuze wijze de moordaanslag, maar moet met ernstige beperkingen verder met haar leven. Simons stond naast moordpoging ook terecht voor de tenlasteleggingen slagen en bedreigingen, maar daaraan werd hij niet schuldig bevonden gezien het ontbreken van enig medisch attest. Simons kon het niet verkroppen dat de vijf jaar jongere D. S. de relatie had stopgezet en een nieuwe vriend had.

'Er is geen twijfel over dat hij op 23 juli 2012 gewapend was en zich verdekt opstelde. Hij schoot op een wegvluchtend slachtoffer en schoot van zeer dichtbij twee keer in haar hoofd. Het staat vast dat het geweld opzettelijk werd gepleegd, waarbij het oogmerk tot doden voorop stond. Hij gebruikte weliswaar een wapen met licht kaliber, maar volgens de wapendeskundige kon het toch dodelijk zijn gelet op de plaats in het lichaam waarop geschoten werd. Simons kende het dodelijke karakter van het wapen, omdat hij het voornemen had om er zelfmoord mee te plegen', bleek rond 20.45 uur bij de voorlezing van het arrest over de schuld.

'Hij bleef schieten'

'Simons bleef schieten op een weerloos slachtoffer dat op de grond lag en hij schoot op vitale lichaamsdelen. Zijn bedoeling om haar te doden maakte hij kenbaar aan drie agenten van de lokale politie, aan de politieman die met hem onderhandelde zich over te geven en aan de speurders van de federale gerechtelijke politie tijdens zijn overbrenging', zei voorzitter Jordens.

'De voorbedachtheid bleek uit het feit dat hij met een gewapend pistool naar de plaats van de feiten trok, zich verdekt opstelde en een kap over zijn hoofd trok. Hij was de avond ervoor naar de Genkersteenweg gereden en aan zijn vriend Nick Clissen gezegd wat zijn plan was, terwijl hij het wapen toonde. Hij bevond zich toen niet in een labiele of emotionele toestand', aldus Jordens.

Simons zelf luisterde onbewogen en emotieloos naar zijn schuldigverklaring. Dinsdag wordt zijn straf bepaald.

Corrigeer

NIEUWS