‘Tijdelijk’ project bestaat decennium later nog steeds

Vetex viert tien jaar fanfare in Schouwburg

Vetex viert tien jaar fanfare in Schouwburg

‘De Vetex’ speelde ruim 700 concerten in alle Europese landen, over de hele Balkan, in Canada en Latijns-Amerika. Foto: dvk

Kortrijk -

Met een eenmalig optreden in de Schouwburg viert Orchestre International du Vetex vanavond zijn tienjarig bestaan. Ook muzikanten van het eerste uur komen weer opdagen. ‘Die eerste jaren waren ongelooflijk’, zegt mede-oprichter Ruben Deprez.

Het zou een project van drie maanden worden, maar na tien jaar is Orchestre International du Vetex nog steeds springlevend.

De mix van professionele en amateurmuzikanten uit Vlaanderen, Wallonië en Noord-Frankrijk kwam er destijds op initiatief van het OCMW. ‘Zij zochten muzikanten voor een grensoverschrijdend en sociaal-artistiek project’, zegt mede-oprichter Ruben Deprez. De eerste optredens vonden plaats in het toen nog ruwe Poortgebouw van de voormalige textielfabriek V-Tex op Sint-Jan, in het kader van de wijkwerking van Theater Antigone.

Deprez stopte twee jaar geleden, maar speelt vanavond weer even mee. Net als andere leden die de groep tussentijds verlieten. ‘Het wordt een chronologische avond, met muziek van het eerste uur tot nieuwe nummers in de huidige bezetting’, licht Tomas Bulcaen een tipje van de sluier. Hij was er ook al bij van bij de start. Deprez verzorgde in de inkomhal en de foyer een tentoonstelling over tien jaar Vetex.

4 cd’s en 700 concerten

Na de eerste optredens waren er zoveel extra aanvragen dat professioneel management nodig was. Dat kwam er dankzij Piet Decoster en Trui Dewaele van Via Lactea. Decoster was toen nog actief bij De Kreun, dat in het Poortgebouw Fiesta Mestiza organiseerde met de ‘Vetex-fanfare’ op de affiche.

‘De Vetex’ maakte vier cd’s en speelde ruim 700 concerten in alle Europese landen, over de hele Balkan, in Canada en Latijns-Amerika. ‘Het verbaast me soms, maar in Argentinië vinden ze het sociale element en de geschiedenis van de textielfabriek een extra troef. Ze zijn echt geïnteresseerd’, zegt Decoster.

Opa van de groep

Langzaam evolueerde de groep van een louter akoestische straatfanfare met veel Balkan-invloeden naar een hechte podiumband met iets meer latin. ‘Evolutie is soms nodig. In 2008 hadden we het hele straattheatercircuit in Europa al eens gedaan. Maar nu komt dat langzaam weer terug’, zegt Decoster.

Deprez denkt vooral aan de beginjaren met plezier terug. ‘De eerste zes jaar waren ongelooflijk, echt fantastisch.’ Daarna werd het voor hem iets minder. ‘Ik werd een beetje de opa van de groep, daarom stopte ik. Maar ik heb wel een jaar moeten afkicken’, erkent hij. ‘Ik vind het nog steeds fantastisch wat er is gerealiseerd. Op de eerste repetitie durfde trompettiste Loes bijna niet spelen. Maar ze staat nu nog steeds op het podium. En hoe!’

www.vetex.org

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio