Vijf ontroerende nummers over Kurt Cobain

Vijf ontroerende nummers over Kurt Cobain

Foto: REPORTERS / Dalle

De dood van Kurt Cobain heeft een pak mensen geraakt. Dat blijkt niet alleen uit het feit dat er nog steeds enorm veel geschreven en gepraat wordt over de Nirvana-frontman, maar ook uit de vele liedjes die doorheen de jaren gemaakt zijn over Cobain. Wij selecteerden er enkele.

‘Let me in’ – R.E.M.

Michael Stipe, de frontman van R.E.M., is de peter van Frances Bean Cobain, de dochter van. Toen hij in 1994 voelde dat het slecht ging met zijn goede vriend Kurt, nam hij het vliegtuig naar Seattle. Stipe stelde hem een samenwerking voor, waarvan hij in 2011 zei dat het een poging was om meer voeling te krijgen met de leefwereld van Cobain. De samenwerking kwam er niet en dat vond de R.E.M.-zanger een spijtige zaak. Hij schreef er het nummer ‘Let me in’ over.

‘Sleeps with angels’ – Neil Young

Kurt Cobain was een grote fan van Neil Young. Dat bewees hij onder meer door in zijn afscheidsbrief te citeren uit ‘Hey hey my my’ van Young. ‘It’s better to burn out than to fade away’ schreef hij. Young had toen al enkele pogingen ondernomen om een band te creëren met Cobain, maar die kwam er nooit. Zijn nummer ‘Sleeps with angels’ gaat dan ook over de dode Nirvana-frontman.

‘About a boy’ – Patti Smith

Patti Smith was een gigantische fan van Nirvana. ‘Mijn man ook’, vertelde ze in 2010 aan Seattle Weekly. ‘Mijn hart brak toen ik hoorde dat hij zelfdoding gepleegd had. Mijn man en ik vinden het enorm jammer dat we hem nooit ontmoet hebben. Dan hadden we misschien met hem kunnen praten en een positieve invloed op hem kunnen hebben.’

‘Tearjerker’ – Red Hot Chili Peppers

Een van de meest emotionele nummers over Kurt Cobain, is ‘Tearjerker’ van de Red Hot Chili Peppers. Het lied is een drie minuten durende gezongen liefdesbrief voor de Nirvana-frontman. ‘I liked your whiskers/and I liked the dimple in your chin/your pale blue eyes’, zingt Anthony Kiedis. ‘Zijn dood was een emotionele klap’, vertelde hij er later over. ‘Ik weet niet waarom iedereen van hem hield, maar het was wel zo.’

‘The day Seattle died’ – Cold

De Amerikaanse grungeband Cold is er nooit in geslaagd om potten te breken, maar met de song ‘The day Seattle died’ tekenden ze wel voor een van de knapste teksten over Kurt Cobain. ‘Blown away by fame/We could all feel the shotgun hit the floor’, zingt de frontman, die ook in de rest van het nummer zijn adoratie voor de Nirvana-zanger niet onder stoelen of banken steekt.

Corrigeer

MEER NIEUWS