Microsoft stopt met ondersteuning van 13 jaar oud besturingssysteem

Help, mijn pc heeft Windows XP

Komende dinsdag, 8 april, is Windows XP officieel dood, na dertien jaar trouwe dienst. Het besturingssysteem zal wel nog werken, maar wordt een gemakkelijke prooi voor hackers. In België draait nog een half miljoen computers op het oude besturingssysteem. De kans is groot dat één daarvan in uw living staat. Wat nu?

Windows XP kwam uit in 2001 en is dus bijna dertien jaar oud. Een eeuwigheid in het jachtige wereldje van de technologie. Het systeem is even oud als de allereerste iPod, zes jaar ouder dan de eerste echte smartphones. Microsoft vindt het welletjes: het stopt met het onderhouden van XP.

Maar vele honderden miljoenen mensen vonden dat Windows XP het nog altijd prima deed. En u bent daar misschien één van. Zoiets is nog nooit eerder gebeurd: vroeger was een tien jaar oude computer een echt unicum, omdat je er nog weinig mee kon aanvangen. Het probleem is dat die honderden miljoenen stokoude computers vanaf volgende week onbeschermd zijn. Ze worden dan een enorm aantrekkelijke prooi voor mensen die kwaad in de zin hebben.

Wat zijn uw opties als u nog een computer heeft die op XP draait? Een upgrade doorvoeren? Een nieuwe laptop of desktop kopen? Of een tablet? Lees het advies van Cédric Van Loon, hoofdredacteur van Clickx Magazine, in Het Nieuwsblad op Zondag.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees