Frankrijk en België breiden uitwisseling verkeersboetes uit

Vanaf de zomer steken ook parkeerboetes de Franse grens over

Vanaf de zomer steken ook parkeerboetes de Franse grens over

Foto: shutterstock

België en Frankrijk gaan vanaf de zomer ook parkeerboetes uitwisselen. Nu gebeurt het zelden dat een Fransman die in België geen geld in de parkeerautomaat steekt daarvoor een boete in de bus vindt. Hetzelfde geldt voor een Belg die in Frankrijk geen parkeerticket betaalt.

Sinds de zomer van 2012 wisselen Frankrijk en België al verkeersboetes uit, maar dan gaat het vooral over boetes voor het negeren van het rode licht of snelheidsovertredingen. Volgens de federale politie kregen in 2012 bijna 90.000 Franse overtreders hun ‘Belgische’ boete in de bus. Vorig jaar waren dat al meer dan 96.000 Fransen. Het aantal Franse boetes dat bij Belgen in de bus valt, zou ongeveer hetzelfde zijn. Nu is de verwachting dat vanaf deze zomer ook parkeerboetes in beide richtingen de Belgisch-Franse grens zullen oversteken.

‘Frankrijk heeft ons laten weten dat de informatica bijna klaar is om deze gegevensuitwisseling uit te breiden naar parkeerovertredingen’, zo bevestigt het kabinet van staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (CDH). De regeling had eigenlijk vorig jaar al moeten ingaan, maar Frankrijk kampte een tijdlang met computerproblemen.

Het zal niet alleen gaan om parkeerboetes omdat een bestuurder bijvoorbeeld op een zebrapad parkeerde, hetgeen een zware overtreding is, maar ook over overtredingen die door parkeerbedrijven worden vastgesteld: het betalend parkeren met andere woorden. Lees er meer over in Het Nieuwsblad van dinsdag 8 april.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees