Schepen van Onderwijs wil taalvrijheid in klas en op speelplaats

‘Laat vreemde kindjes hun thuistaal spreken op school’

‘Laat vreemde kindjes hun thuistaal spreken op school’

Veel Vlaamse scholen willen dat allochtone kinderen Nederlands spreken op de speelplaats. ‘Slecht voor hun zelfvertrouwen’, zeggen experts. Foto: Marcel van den Bergh

Marokkaanse, Turkse, Bulgaarse of Slovaakse kindjes die hun moedertaal spreken op school. Het mag voortaan van de Gentse onderwijsschepen Elke Decruynaere (Groen). ‘Dit is de eerste keer dat de politiek zich zo duidelijk uitspreekt. Het Nederlands zal er wel bij varen’, klinkt het bij experts.

‘Ik weet dat het gangbare discours is dat iedereen altijd Nederlands spreekt op school. Maar door die ideologische hardnekkigheid verlaten nu te veel kinderen het zesde leerjaar met een enorme taalachterstand’, zegt Elke Decruynaere, schepen van Onderwijs in Gent. In de richtlijn van haar nieuw beleidsplan schrijft ze dat de allochtone kinderen in de stedelijke basisscholen hun moedertaal mogen spreken.

De schepen verduidelijkt dat het absoluut niet de bedoeling is dat kinderen in hun eigen taal les krijgen. ‘Maar een elfjarig Bulgaars kind dat een zesjarige in zijn eigen taal helpt te leren lezen, dat moet kunnen. En je geeft een kind ook geen strafstudie omdat het zijn eigen taal spreekt op de speelplaats.’

Veel andere Vlaamse scholen stellen in hun reglement dat er alleen Nederlands mag worden gesproken, in de klas en op de speelplaats. Piet Van Aver­maet, docent multiculturele studies aan de Universiteit Gent en directeur van het Steunpunt Diversiteit en Leren, zegt dat scholen mogen kiezen welk taalbeleid ze voeren, maar hij juicht de Gentse beslissing toe. Lees er alles over in Het Nieuwsblad van donderdag 10 april.

Corrigeer

MEER NIEUWS