Raad van State oordeelt dat leerlingen niet neutraal moeten zijn

‘Hoofddoekenverbod niet langer houdbaar’

‘Hoofddoekenverbod niet langer houdbaar’

Een arrest is er nog niet, maar het lijkt erop dat een hoofddoek in de klas straks weer mag. Foto: Jimmy Kets

Dat leerlingen op school geen hoofddoek mogen dragen, is niet te rechtvaardigen. Niet vanuit gelijke onderwijs­kansen, niet vanuit de neutraliteit, niet vanuit pluralisme. Met een opmerkelijk advies legt de Raad van State een bom onder het verbod op levensbeschouwelijke kentekenen in het Gemeenschaps­onderwijs.

Het ziet ernaar uit dat de woelige discussie over de hoofddoek op school een nieuwe episode ingaat. De auditeur van de Raad van State heeft in een advies geoordeeld dat het verbod op het dragen van levensbeschouwelijke kentekenen in het onderwijs van de Vlaamse gemeenschap (GO!) niet houdbaar is. Enkele leerlingen van het atheneum van Dendermonde waren naar de Raad getrokken.

Het is nu nog wachten op een arrest, maar meestal volgt de Raad de auditeur. Die verwerpt drie van de vier basisargumenten die het GO! aanvoerde. Dat een verbod de gelijke onderwijskansen zou garanderen, wordt niet aanvaard. Integendeel, het verkleint de kansen op onderwijs van de betrokken leerlingen, die dan bijvoorbeeld in ­privéonderwijs gedwongen worden. Het verbod past ook niet in het ‘actief pluralisme’ dat het GO! belijdt. Pluralisme betekent juist dat je de jongeren hun godsdienst laat beleven en uiten. De derde stelling – het in standhouden van de neutraliteit – wordt evenmin aanvaard. Neutraliteit kan worden opgelegd aan de leerkrachten – die als ambtenaren kunnen worden beschouwd – maar niet aan de leerlingen. Die zijn de gebruikers, de ‘klanten’ in het onderwijs. Zij hoeven niet neutraal te zijn.

Het GO! vraagt dat de zaak vanwege haar fundamentele karakter behandeld wordt door de algemene vergadering van de Raad van State. Dat zou betekenen dat zowel Nederlandstalige als Franstalige raadslieden er zich over zullen buigen. Lees er alles over in Het Nieuwsblad van donderdag 10 april.

Corrigeer

MEER NIEUWS