Beursmakelaar geeft Nederlandstalige en Franstalige klanten andere tarieven

Beursmakelaar geeft Nederlandstalige en Franstalige klanten andere tarieven

Gijs Nagel van Degiro Foto: BELGA

De Nederlandse online broker Degiro werpt zich vanuit Nederland op de Belgische markt. Het gaat om een prijsbreker, die in Nederland het vuur aan de schenen van marktleider BinckBank legt. Opvallend is dat Degiro aan Nederlandstalige en Franstalige Belgen verschillende tarieven voorstelt en dat de Belgische beurstaks niet wordt aangerekend.

Wie op de Belgische website van Degiro voor Nederlands kiest, krijgt andere tarieven voorgeschoteld dan wie voor Frans kiest. Volgens medeoprichter van Degiro Gijs Nagel maakt dat het makkelijker om te vergelijken. “Franstalige Belgen vergelijken met Frankrijk, Nederlandstalige Belgen met Nederland”, zegt hij.

De Franstalige tarieven zijn lager voor kleinere transacties, terwijl de Nederlandstaligen voordeliger af zijn bij grote transacties. Degiro maakt zich sterk sowieso veel goedkoper te zijn dan de concurrentie. Vlamingen kunnen overigens een rekening openen in het Frans en zo van de Franstalige transactietarieven genieten. “We maken ons daar niet zo druk over”, zegt Nagel. Wie het een beetje uitzoekt, kan door twee rekeningen te openen bovendien van twee walletjes eten.

Degiro zal zijn Belgische klanten de Belgische beurstaks niet aanrekenen, wat volgens de broker “een enorm voordeel” oplevert voor de actieve belegger. Nagel zegt dat hij zich heeft laten informeren door een consultant, en die vogelde uit dat de beursmakelaar de Belgische taks niet moet aanrekenen omdat hij vanuit Nederland werkt en fysiek niet in België actief is. “Ik denk dat het vanuit Nederland niet eens toegestaan is die belasting te heffen”, zegt Nagel, die het vergelijkt met tanken over de grens.

Degiro werd in 2008 in Nederland opgericht door vijf voormalige Binck-medewerkers en richtte zich met de dienstverlening aanvankelijk op de professionele markt. In 2013 werd de broker ook actief op de retailmarkt voor particuliere beleggers. Nu wil Degiro een echte Europese makelaar worden en via schaalvergroting “nog lagere tarieven” aanbieden, dixit Nagel.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees