Gemeenschapsonderwijs: ‘Auditeur oordeelde eerder dat bevoegdheid bij ons lag’

Gemeenschapsonderwijs: ‘Auditeur oordeelde eerder dat bevoegdheid bij ons lag’

GO!-topvrouw Raymonda Verdyck. Foto: BELGA

Het gemeenschaps­onderwijs (GO!) is verrast dat de auditeur van de Raad van State zich uitgesproken heeft tegen het verbod op levensbeschouwelijke kentekens. Dat heeft de onderwijskoepel gesteld in een reactie. Het GO! wijst er verder op dat het nog niet om een definitieve uitspraak gaat.

De auditeur stelt in een advies aan de Raad van State dat een algemeen verbod op het dragen van religieuze kente­kens indruist tegen het recht op godsdienstbeleving en de vrije meningsuiting. Een verbod kan in bepaalde concrete gevallen gewettigd zijn in een school, maar mag niet veralgemeend worden voor heel Vlaanderen.

In een persbericht laat het GO! weten dat het een antwoord heeft verstuurd op het advies van de auditeur. ‘Volgens het GO! zijn er zeer goede argumenten waarom het standpunt van de auditeur niet juist is en ook niet mag worden gevolgd door de Raad van State. Het GO! vertrouwt erop dat de Raad van State daarover gepast zal oordelen.’

Het GO! begrijpt het advies van de auditeur niet: ‘Toen in 2009 een van onze scholen een verbod op het dragen van levensbeschouwelijke kentekens invoerde oordeelde de auditeur dat de beslissing over de invulling van neutraliteit op het niveau van de Raad van het GO! lag.’

Daarop werd meteen een algemeen verbod op religieuze kentekens voor het hele net ingevoerd, zonder het uiteindelijke arrest af te wachten.

Het GO! voerde meteen na dat advies een algemeen verbod op religieuze kentekens voor het hele net in. De Raad van State volgde dat advies achteraf echter niet om procedurele redenen. Er kwam geen uitspraak ten gronde. ‘Maar later heeft het Grondwettellijk Hof bevestigd dat de bevoegdheid daarvoor wel degelijk bij het GO! ligt’, voert GO!-woordvoerster Sarina Simenon aan.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees