Overheid verspilde miljoenen aan griepremmer die amper werkt

Overheid verspilde miljoenen aan griepremmer die amper werkt

Tamiflu werkt niet beter dan gewone paracetamol. Foto: rtr

De miljoenen dosissen ­Tamiflu die verschillende landen, ook België, hebben ingeslagen om een grieppandemie te voorkomen, werken niet beter dan gewone paracetamol. Dat hebben Britse onderzoekers aangetoond.

Tamiflu werd door farmareus Roche gelanceerd in 2004, naar aanleiding van de uitbraak van de vogelgriep. Vijf jaar later, bij de Mexicaanse griep, promootte Roche het geneesmiddel nog eens met de belofte dat het de kans op complicaties en ziekenhuisopnames zou verkleinen, en dat het zou voorkomen dat de griep zich verder verspreidt. Overheden sloegen in paniek en begonnen massaal te hamsteren.

Vandaag toont een analyse van de Cochrane Collaboration, een onafhankelijk onderzoeksnetwerk, dat Tamiflu die beloftes amper nakomt. De onderzoekers twijfelden al langer aan het geneesmiddel, maar moesten wachten tot vorig jaar voor ze alle onderzoeksgegevens kregen van fabrikant ­Roche. Na de analyse blijkt dat Tamiflu de periode waarin mensen griepsymptomen vertonen, met een halve dag verkort. Bewijs dat het medicijn de kans op complicaties verkleint, werd niet gevonden. Het middel verhoogde zelfs het risico op misselijkheid en overgeven.

Miljoenen euro’s verspild

Nochtans hebben tal van overheden enorme bedragen uitgegeven om een grote voorraad van het medicijn aan te leggen. Voor Engeland kwam het op zo’n 570 miljoen euro, in de VS gaat het zelfs om bijna 1 miljard euro.

In België werd vooral ten tijde van de vogelgriep anno 2005-2006 Tamiflu ingeslagen. De regering legde een stock aan die 30 procent van de bevolking een behandeling moest garanderen, goed voor een investering van 31 miljoen euro. ‘We hebben dat gedaan op advies van de Wereldgezondheidsorganisatie en de EU’, zegt Jan Eyckmans van de FOD Volksgezondheid. ‘Die raadde het aan om een mogelijke epidemie in te dijken en de ziekteduur te verkorten. In 2009 hebben we niks bijgekocht, de Mexicaanse griep bleek niet zo gevaarlijk. Maar wetenschap evolueert, en je kan je afvragen of we de volgende keer nog zo’n aankoop moeten doen. Dat zal afhangen van de aanbeveling van Europa op dat moment.’

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees