Australische onderzoekers minder optimistisch: 'Signalen niet afkomstig van zwarte doos'

'Positie zwarte doos ongeveer gelokaliseerd'

'Positie zwarte doos ongeveer gelokaliseerd'

Ocean Shield, het schip dat de signalen ‘met dezelfde frequentie als een zwarte doos’ opving Foto: EPA

De Australische autoriteiten zijn ervan overtuigd dat ze ongeveer de positie van de zwarte doos van de verdwenen vlucht MH370 kennen. Maar de berging van het wrak is nog iets anders, waarschuwt de Australische premier Tony Abbott.

De premier zei dat het zoekgebied intussen erg verkleind. 'We hebben er vertrouwen in dat we de positie van de zwarte doos binnen een paar kilometer weten', zei hij in China. 

Maar dat is nog iets anders dan de berging van het wrak op een diepte van bijna 4,5 kilometer of de verdwijning verklaren, voegde Abbott daaraan toe.

Tegelijkertijd zijn de Australische onderzoekers minder optimistisch. Een Australisch schip heeft vier keer een signaal opgepikt dat overeenkomstig is met dat van de zwarte doos van het toestel. Maar een vijfde signaal, dat gisteren is opgepikt, blijkt nu wellicht toch niet van de zwarte doos.

'Op basis van de informatie die ik voorhanden heb, is er geen sprake van een doorbraak in de zoektocht', zei de coördinator van de zoektocht Angus Houston. De zoektocht wordt verder gezet zo lang we de akoestische signalen opvangen, verklaarde Houston nog. Maar de tijd dringt, want de batterijen van de zwarte doos lopen leeg.

Het vliegtuig van Malaysian Airlines verdween op 8 maart met 239 mensen aan boord.

Corrigeer

NIEUWS